Facebook Александра Дьяченко

В Україні має бути створений музей тоталітаризму, де кожен відвідувач міг би наочно пересвідчитися у масштабах злочинів тоталітарного комуністичного режиму проти українців.

Про це сказав віце-прем’єр-міністр – міністр культури В’ячеслав Кириленко, повідомили УНІАН у прес-службі Мінкультури.

«В зв’язку з прийняттям Верховною Радою пакета антикомуністичних законів, відповідно до яких комунізм прямо визнаний злочинним терористичним режимом, а архіви із свідченнями про злочини репресивних органів будуть відкриті, необхідно створити музей цієї кривавої епохи – музей тоталітаризму», - зазначив Кириленко.

Відео дня

Читайте такожЗаборона комуністичної символіки: чого чекати (відео)

Він вважає, що такий музей, який матиме і дослідницьку, і просвітницьку роль, насамперед сприятиме поширенню правди про історію комуністичної окупації України в 1917-1991 роках та застерігатиме суспільство від рецидивів таких історичних катастроф. Кириленко упевнений, що створення музею тоталітаризму має сформувати несприйняття у суспільстві будь-яких тоталітарних ідеологій та застерегти нові покоління від реанімації таких політичних режимів. Практичний досвід створення таких музеїв існує у країнах Балтії та Східної Європи.

«Пам’ятники комуністичним вождям, які відповідно до нового закону підлягають демонтажу, варто долучити до експозиції музею», - вважає міністр.

Ближчим часом у Міністерстві культури відбудеться нарада за участі громадськості та науковців для обговорення концепції музею тоталітаризму та можливого місця розташування майбутнього музею.

Читайте такожРада заборонила пропаганду та символіку комуністів і нацистів

*** Відповідно до закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки», комуністичний тоталітарний режим 1917-1991 років в Україні визнається злочинним та таким, що проводив політику державного терору. Таке ж засудження отримав і націонал-соціалістичний (нацистський) тоталітарний режим.