Жодні пільги військовим скасовувати не будуть / фото bigkiev.com.ua

У пропозиціях щодо зміни пільгової системи для учасників бойових дій немає жодної ініціативи про скасування будь-яких пільг військовим, зокрема і контрактникам, заявила народна депутатка від «Слуги народу», голова комітету Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова.

«Про скасування пільг військовим не йдеться і ніколи не йшлося. Взагалі йшлося про опрацювання контракту, який мав би для Збройних сил містити потужний комплекс соціального пакета. Ніколи ніде не заявлялося, що пільг не буде», — наголосила вона в ефірі програми «Нині вже» на hromadske.

Депутатка пояснила, що є ініціатива розділити системи пільг — зробити окрему для військових Збройних сил, а іншу — для учасників «військових угрупувань цивільної служби». Наприклад, це рятувальники, які тимчасово виїжджають у прифронтові райони для розмінування, митники, які стоять на КПВВ, прокурори, які їздять у зону конфлікту.

Відео дня

Загалом у реєстрі учасників бойових дій зараз понад 370 тисяч людей, з них 250 тисяч військових, а інші — представники угрупувань цивільної служби, яких можуть позбавити статусу УБД.

Читайте такожВерховна Рада внесла зміни до закону про військову службу

«Учасник бойових сил — це таке формулювання, до яких ми відносимо виключно Збройні сили, до яких ми ще маємо віднести на наступних двох пленарних тижнях добровольців, які у 2014 році закрили наш кордон замість армії, яка була не в змозі на той час сформуватися і закрити кордон», — сказала Третьякова.

За її словами, завдання влади — зробити систему, яка першочергово захищатиме Збройні сили України. У цей же перелік депутатка включила добровольців, які брали участь у бойових діях, але які зокрема не можуть отримати статусу УБД.

«У нас є велика потреба статус військового підіймати, щоби ми могли і мобілізувати нормально людей, і контрактників нормально набирати», — зазначила вона.

Щодо учасників угруповань цивільної служби Третьякова пропонує розробити окрему систему, бо вони перебувають у прифронтових районах тимчасово.

Депутатка додала, що учасники таких формувань можуть отримувати страхування на той період, коли вони їдуть до зони бойових дій, страхування може бути як приватним, так і державним.

Третьякова також заявила, що поки законопроекту про зміну системи пільг немає, бо йде обговорення, зокрема із громадськістю.

Раніше президент Володимир Зеленський заявив, що зміни до закону про статус ветеранів війни підготують до 15 листопада.