Екс-бранці Кремля заявили про жахливі умови утримання ув'язнених в Лук'янівському СІЗО / фото УНІАН

Колишній український політв’язень в РФ, голова громадської організації «Український центр запобігання катуванням» Микола Карпюк заявив, що умови утримання в місцях несвободи в Росії кращі, ніж у Київському (Лук’янівському) СІЗО.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив під час прес-конференції на тему: «Стан СІЗО в Україні» після моніторингового візиту до Київського слідчого ізолятора.

Читайте такожСльози, квіти та обійми: головні подробиці великого обміну полоненими (відео)

Відео дня

«Мені довелося пройти через багато закладів несвободи на території РФ, і, прийшовши у Київське СІЗО, я із болем для себе побачив, що рівень утримання, рівень порядку в російських СІЗО набагато вищий, ніж у нас, в Україні… Я собі уявляю, що якщо в таких жахливих умовах знаходиться столичне СІЗО, то що ж відбувається в областях», - сказав Карпюк.

На його думку, найганебніша ситуація в корпусі Лук’янівського СІЗО, який називається «Качка». За словами Карпюка, це найстаріший, зруйнований корпус, який абсолютно не пристосований для утримання людей.

«Це загроза туберкульозу та інших захворювань не тільки для ув’язнених, а й для співробітників самого СІЗО. Це неможливо просто уявити, як в тих камерах, особливо на першому поверсі цього корпусу, перебувають люди. Там ні світла немає, там грибок такий, що в’ївся, і його неможливо викорінити звідти. Там не те, що штукатурка, а самі стіни осипаються у камерах. Ні каналізації, ні вентиляції там немає. Кожна людина, яка буде перебувати в тих камерах, – у неї будуть хвороби хребта», - сказав він.

Своєю чергою інший колишній політв’язень, член правління ГО «Український центр запобігання катуванням» Олексій Сизонович зазначив, що під час моніторингового відвідування Київського СІЗО він побачив низку порушень прав людини та утримуваних.

«Це тримання ув’язнених в камерах, які потребують капітального ремонту. На площі, де можуть проживати 5-6 чоловік, проживає удвічі більше людей. Немає вентиляції, яка б сприяла притоку повітря, щоб люди могли дихати свіжим повітрям. Немає можливості змінити білизну, тобто білизна є на складах, але вона не видається засудженим, а тримається на складах», - повідомив Сизонович.

«Київське СІЗО перебуває у дуже плачевному стані, там утримувати людей не видається можливим», - наголосив він.

Як повідомляв УНІАН, 18 січня моніторингова група Секретаріату уповноваженого Верховної Ради України з прав людей заявила про виявлення ряду суттєвих порушень прав ув’язнених у Київському слідчому ізоляторі.

У секретаріаті омбудсмена заявили, що під час моніторингу виявлено ряд суттєвих порушень вимог національного законодавства та недотримання міжнародних рекомендацій і норм у сфері поводження із засудженими та особами, узятими під варту.

Також виявлено порушення вимог щодо роздільного тримання в’язнів, неналежні умови їх утримання, непрацюючі рентгенологічний та флюорографічний апарати та низку інших порушень.