Zagoriy Foundation та український центр вивчення громадської думки «Соціоінформ» провели дослідження «Благодійність в Україні: погляд зсередини».

Дослідження було презентовано 19 лютого на конференції «Щедрий Вівторок: нові підходи до благодійності». На його проведення організаторів надихнув аналітичний звіт світових експертів «Майбутнє філантропії», яке Zagoriy Foundation переклав українською мовою.

Під час дослідження були опитані працівники благодійних організацій і експерти з інших сфер. Опитані оцінили важливість благодійності у 9,3 бали з 10, а поширеність благодійності – у 5,5 балів з 10.

Відео дня

«Стан розвитку благодійності в Україні оцінюють суперечливо. Експерти відзначають позитивні зміни у наступному: прогрес у масовій свідомості українців, поява моди на благодійність, зростання соціальної відповідальності бізнесу, частіше залучаються кошти потужних міжнародних донорів, налагоджується співпраця організацій з громадою та міською владою, інтенсифікується діджиталізація сфери», - повідомляють дослідники.

Водночас, на думку опитаних, до негативних трендів у сфері благодійності можна віднести: нецільове використання коштів благодійними організаціями, недостатню увагу влади, брак нових компетентних фахівців та «вигорання» існуючих, недостатність системності допомоги.  

«Дослідження «Благодійність в Україні: погляд зсередини» допоможе представникам благодійних організацій зрозуміти, яким чином удосконалити свою діяльність, здобути більше довіри бенефіціарів та підтримки зі сторони бізнесу, медіа, влади. Також дані стануть корисними для корпоративних і приватних благодійників, донорських організацій, органів влади», - повідомила прес-служба Фонду нагадавши, що це дослідження є другим етапом вивчення сфери благодійності в Україні після «Благодійності очима українців».

Аналітика проводилась Українським центром вивчення громадської думки «Соціоінформ» на замовлення Zagoriy Foundation впродовж жовтня-грудня 2019 року.

Zagoriy Foundation створений в 2015 році. Фонд засновано членами родини Загорій, співвласниками фармацевтичної компанії «Дарниця». Zagoriy Foundation системно реалізує десятки благодійних проектів, сприяє утвердженню культури меценатства та філантропії в Україні, а родина Загорій передає значну частину своїх прибутків на благодійні проекти впродовж багатьох років. Також фонд є одним з ініціаторів та активним провайдером Всеукраїнського дня добрих справ #ЩедрійВівторок - частини глобального благодійного руху #GivingTuesday, що зародився у США на початку 2010-х.