REUTERS

Заява, що оприлюднена на сайті американського центру, критикує вилучення політично-забарвленого контенту, блокування і скасування облікових записів. Про це повідомляє Українська Правда.

У заяві сказано, що американський ПЕН-центр і Український ПЕН-клуб серйозно стривожені ситуацією, а також перелічені випадків, які на думку її авторів свідчать про цензуру.

Зокрема через підозру в "порнографії" було заблоковано селфі Андрія Капустіна з губернатором Одещини Міхаїлом Саакашвілі. Поет і блоггер Андрій Бондар потрапив під заборону за критику блокування іншого користувача, а Олександра Ройтбурда, у свою чергу, заблокували за незадоволення рішенням щодо Бондаря.

Відео дня

Читайте такожСтець домовився із керівництвом Facebook про реагування на "бани" та проросійські пости

Серед інших користувачів, які скаржаться на маркування їхніх постів і наступне блокування, є український політик Борислав Береза, російський журналіст Антон Красовський, російський бізнесмен і блоггер Слава Рабинович, та інші.

Читайте також"Параноя" Facebook: у бан відправили Філатова і Березовця

Американський ПЕН-центр не заперечує потреби в фільтруванні образливих повідомлень і сторінок у соціальній мережі. Він схвалює те, що "Facebook" заохочує поважну поведінку і вилучає образливий вміст. Водночас письменницька організація вітає перші кроки в напрямку більшої прозорості цього процесу, особливо коли запити щодо видалення вмісту надходять від урядів.

Читайте такожБельгія подала до суду на Facebook через втручання у приватне життя

Раніше повідомлялося, що з боку користувачів українського сегменту Facebook неодноразово виникали скарги про блокування сторінок проукраїнських активістів та окремих повідомлень користувачів соцмережі. Українські користувачі відзначали, що подібне відбувається в зв'язку з тим, що український сегмент соцмережі курирує російський адміністратор, однак у самій компанії цю інформацію спростовували і заявляли, що модерація повідомлень і сторінок користувачів проводиться в представництві в Дубліні (Ірландія).