Роздрібні мережі торгівлі просять Кабінет міністрів України вирішити проблему валютного кредитування.

Про це повідомив президент Української торгової асоціації, голова наглядової ради ЗАТ «Фуршет» Ігор БАЛЕНКО вчора під час прес-конференції в УНІАН.

Він сказав, що курсова різниця на сьогодні становить близько 60%, що призводить до того, що на погашення кредиту прямує частина оборотних коштів, а це, в свою чергу, приводить до підвищення вартості продукції.

Відео дня

За словами І.БАЛЕНКА, з цієї ситуації є два виходи: перший – «необхідно погасити курсову різницю і таким чином дати можливість торговцям розрахуватися за валютними кредитами»; другий – «перекредитування доларових кредитів гривневими з бюджету».

І.БАЛЕНКО зазначив, що курсова різниця по кредитах, які погашають торгові мережі, на сьогодні становить близько 2 млрд. грн.

У свою чергу, як стверджує генеральний директор Української торговельно-промислової конфедерації Ігор КИШКО, критичний курс, за яким торгові мережі можуть розрахуватися по кредитах, становить 7 грн./дол. США.

Він упевнений, що якщо не вирішити проблему, то незабаром заборгованість торговців перед виробниками значно збільшиться.

"З торгівлі можуть зникнути багато товарів. Залишаться тільки ті товари, в яких швидкий оборот. Це приведе до скорочення асортименту (з 30 тис. одиниць до 3-5 тис.), скорочення людей, які працюють у мережах, і зрештою – до зменшення споживання», - сказав І.БАЛЕНКО.

Також він зазначив, що кількість людей, які задіяні в роздрібній торгівлі, на сьогодні становить близько 1,5 млн.

На думку виконавчого директора ТОВ «Русанівській м`ясокомбінат» Андрія ПОРОХА, багато роздрібних мереж змушені будуть скорочуватися через неврегулювання питання курсової різниці. Він упевнений, що якщо на сьогодні уряд не підтримає торгівлю, в Україні розпочнеться виробнича криза.