Завтра в п`яти регіонах Росії - Московській області, Алтайському краї, Тюменській, Брянській і Воронезькій областях - починається вакцинація проти вірусу грипу A/H1N1.

Як повідомили УНІАН у Міністерстві охорони здоров`я і соціального розвитку РФ, на першому етапі вакцинація охопить працівників служб життєзабезпечення (ЖКГ, водопостачання, електрозабезпечення, зв`язок). З кінця листопада – медпрацівників, вчителів, студентів 5-6 курсів вищих медичних закладів. Наступним етапом відбуватиметься вакцинація решти категорій населення за групами ризику з розвитку тяжких форм захворювання (люди, які страждають на хронічні соматичні захворювання, вагітні жінки, діти).

У Росії розроблено, проведено через доклінічні, клінічні випробування і зареєстровано 4 вакцини, які під час випробувань показали свою ефективність і повну безпеку. Уряд Росії виділив 4 млрд. рублів (близько 130 млн. дол.) на закупівлю перших 43 млн. доз вакцини.

Відео дня

Наголошується, що якщо людина вже зробила щеплення від сезонного грипу, то їй все одно потрібно вакцинуватися від грипу А/H1N1, оскільки вакцина проти сезонного грипу включає три інших актуальних штами, і не захищає від грипу, що викликається вірусом А/Н1N1. Вказані щеплення слід проводити з інтервалом, щонайменше, 1 місяць відповідно до інструкцій із застосування вакцин.