Президент України Віктор ЮЩЕНКО переконаний, що Україна повинна підвищити тарифну ставку на послуги транзиту російського газу через свою територію до європейського рівня.

Про це, як повідомили УНІАН у прес-службі Президента України, глава держави сказав під час прес-конференції у Прилуках Чернігівської області.

«Ми повинні перейти на виключно ринкову формулу формування ціни на прокачку російського газу через територію України», – наголосив глава держави. За його розрахунками, при застосуванні відповідної формули, яка використовується у відносинах з Європейськими країнами, ставка тарифу зросте від 1,7 до 4,5 – 5,5 доларів за тисячу кубометрів на 100 км.

Відео дня

Президент переконаний, що прийняття за основу тарифу, який вже працює у Словаччині, Австрії, Німеччині, дасть відповідь на те, як вивести НАК «Нафтогаз України» зі складного фінансового становища. «Якби у 2009 році Прем’єр-міністр підписала тариф, який працює, наприклад, у Словаччині, НАК «Нафтогаз України» отримав би додаткових доходів на суму 2,5 млрд. доларів», – сказав він, додавши, що цією сумою можна було б профінансувати річний дефіцит бюджету НАКу. «Тоді виникає питання: 33 млрд. дефіциту бюджету компанії – це є проблема роботи кампанії чи це проблема політичних домовленостей, які ведуть до банкрутства НАК «Нафтогаз України?» – сказав Президент.

За прогнозом глави держави, зараз знову будуть актуалізовані розмови про отримання російського кредиту для покриття розрахунків за спожитий російський газ, а наступним питанням стане банкрутство НАК «Нафтогаз України» і передача його активів – насамперед ГТС- кредитору. «Чи ви вважаєте, що є якась інша задумка?», – поставив Президент риторичне питання. Він нагадав, про свою незмінну позицію щодо необхідності перегляду укладених 19 січня 2009 року газових контрактів. «Я переконаний, що це дорога капітуляції», – сказав В.ЮЩЕНКО. Він додав, що в укладених домовленостях політична складова перевищує економічну: «Тут була не тільки порушена економіка, тут була піднята велика політика».

«У січні 2009 року тільки Президент говорив: «Схаменіться, бо вам запропонували дорогу, яка веде до втрати національного газотранспортної системи». Моє застереження залишається в силі до сьогодні», – підкреслив В.ЮЩЕНКО.