Чотирьох священиків Тернопільської єпархії Української православної церкви Київського патріархату позбавили сану за перелюбство, пияцтво і поведінку, не сумісну з саном священнослужителя. Як повідомили кореспонденту УНІАН в прес-службі Тернопільської єпархії УПЦ КП, відповідне рішення було прийнято на загальних зборах духовенства під головуванням Високопреосвященнійшого Архиєпископа Іова в соборі Святих мучеників Бориса і Гліба.

Також учасники засідання прийняли звернення до Священного Синоду та Святішого Патріарха Філарета, в якому засудили «деструктивні дії і лжесвідчення священика Анатолія Зінкевича» й висловили повну підтримку керуючому єпархією Архиєпископу Іову.

Натомість настоятеля тернопільського Свято-Троїцького духовного центру А.Зінкевича і підпорядкованих йому священиків вивели зі складу Тернопільської єпархії.

Відео дня

Представника духовенства також направили до органів державної влади, місцевого самоврядування та засобів масової інформації звернення щодо того, що о. А.Зінкевич не є членом Священного Синоду УПЦ Київського Патріархату, яким він себе представляє, уже виключений зі складу Тернопільської єпархії і не може представляти інтереси Тернопільської єпархії в органах державної влади, місцевого самоврядування, державних та масових заходах, в газетах, на телебаченні і радіо.

Ще члени духовенства у зверненні до Філарета просять піднести Архиєпископа Іова до сану митрополита, оскільки він «за 17 років свого архиєрейського служіння згуртував і розбудував не тільки Тернопільську єпархію, а й зберіг Тернопільсько-Бучацьку єпархію й утворив Хмельницьку єпархію».

На зборах владика Іов принагідно зобов’язав священиків відповідальніше ставитись до роботи недільних шкіл для дітей при кожній парафії. З цього приводу було презентовано підручники для недільних шкіл та уроків християнської етики, що були видані з благословення Святішого Патріарха Філарета.

Рішенням зборів також заборонено перехід священиків з парафіями від однієї єпархії до іншої в межах Тернопільської області.

Загалом у зборах взяли участь 125 священнослужителів.