У День української писемності та мови традиційно відбудеться Всеукраїнський диктант

Цьогорічний диктант, який складатиметься зі 100-120 слів, проведе доцент Київського університету ім. Б.Грінченка, автор шкільних підручників з української мови та літератури Олександр Авраменко.

Ті, хто напише диктант без помилок, будуть відзначені призами у вигляді грошових премій, книг та компакт-дисків з унікальними записами «Українського радіо». При цьому, важлива умова – перевірятимуться лише диктанти, надіслані 9 і 10 листопада на адресу «Українського радіо»: Київ-1, Хрещатик, 26. Індекс – 01001. Дату відправлення визначатимуть за штемпелем на конверті.

На цю тему: "Просвіта" перевірила мера та мерію на знання української

Відео дня

Написання радіодиктанту супроводжуватиметься двогодинним прямоефірним марафоном, під час якого ведучі Аліна Акуленко та Роман Коляда розповідатимуть про історію акції, цьогорічних спонсорів, призи, а також разом із гостями студії міркуватимуть про те, що таке радіодиктант – перевірка грамотності чи громадянська позиція, повідомляється на сайті «Українського радіо».

Крім того, цього року вперше, окрім диктанту, буде запропоновано творче завдання, яке є необов’язковим і оцінюватиметься окремо.

*** Акцію з написання Всеукраїнського диктанту національної єдності Національна радіокомпанія України (НРКУ) започаткувала ще 2000 року. Відтоді щороку цього дня українці – від великого до малого – можуть взяти участь у написанні радіодиктанту та з’ясувати, наскільки добре знають рідну мову, а ще – продемонструвати солідарність з усіма, хто любить і шанує рідне слово, хто хоче, щоб українці говорили українською мовою і зберегли її для нащадків. Радіодиктанти рідної мови існують в багатьох країнах світу, зокрема Польщі, Китаї, Франції.

Минулого року Національна радіокомпанія отримала 17 тисяч 348 диктантів не лише з усіх областей України, а й з-за кордону: Росії, Білорусі, Молдови, Німеччини, Бельгії і навіть Таїланду. Диктант писали люди різного віку і різних професій: школярі і студенти, військові і робітники, пенсіонери і домогосподарки.