В Україні тренуються евакуювати населення через аварію на Запорізькій АЕС / фото УНІАН, Анатолій Мудрик

У вівторок, 30 серпня, в Дніпрі рятувальники провели тренування зі здійснення евакуаційних заходів у разі радіоактивного забруднення території Дніпропетровської області внаслідок аварії на Запорізькій АЕС.

Про це повідомляє Державна служба України з надзвичайних ситуацій.

Зазначається, що ситуація навколо Запорізької атомної електростанції залишається доволі напруженою, тому рятувальники готуються до будь-якого розвитку подій.

Відео дня

Під час навчань було відпрацьовано взаємодію з місцевими органами влади у випадку евакуації населення, оперативне розгортання пунктів санітарної обробки громадян та спеціальної обробки техніки.

Також учасники тренувань відпрацювали алгоритм оповіщення населення за допомогою гучномовних пристроїв на пожежних та поліцейських автомобілях, навички роботи зі спеціальним обладнанням, приладами радіаційного та хімічного контролю, знезараження евакуйованих, особового складу, спорядження та техніки.

У навчаннях взяли участь підрозділи ДСНС, співробітники Національної поліції, медичні працівники, представники Служби безпеки України та голови районних військових адміністрацій.

Місія МАГАТЕ в Україні

Як повідомляв УНІАН, на запрошення Уряду України МАГАТЕ сформувало місію для візиту на тимчасово окуповану Запорізьку атомну електростанцію. До її складу увійшли 14 міжнародних експертів.

Місію очолює генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

Місія сфокусується на трьох завданнях: фізичний захист; ядерна безпека; гарантії нерозповсюдження ядерних матеріалів.

Сьогодні, 30 серпня, місія Міжнародного агентства з атомної енергії для візиту на окуповану Запорізьку АЕС прибула до Києва.

Водночас керівник Офісу президента України Андрій Єрмак заявив, що Росія намагається зірвати візит місії МАГАТЕ до ЗАЕС, імітуючи бойові дії в Енергодарі та обстрілюючи територію біля АЕС.

При цьому Єрмак підкреслив, що "це саме російські провокації".

Довідка УНІАН. Російські загарбники захопили ЗАЕС і місто-супутник Енергодар 4 березня. З того часу Росія відмовилася від пропозиції створити демілітаризовану зону довкола ЗАЕС. З початку серпня окупанти періодично обстрілюють атомну станцію та територію біля неї.

Також окупанти зробили на ЗАЕС військовий склад та ховають важку артилерію між атомними блоками.

Окрім цього, російська сторона заявила, що станція замінована і може бути підірвана.

25 серпня глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що доки Росія не залишить Запорізьку атомну електростанцію, загроза ядерної аварії буде надзвичайно високою.

Вас також можуть зацікавити новини: