Патріарх Кирило розпалював ідею "русского мира" / фото REUTERS

Священник Андрій Пінчук із села Волоське на Дніпропетровщині став ініціатором гучної заяви священників УПЦ Московського патріархату, які закликали покарати Кирила Гундяєва (патріарха Московського) за його висловлювання і дії щодо "руского міра" в Україні. Уже зібрано понад 400 підписів.

Як розповів священнослужитель в інтерв'ю LB.ua, цим зверненням вони хочуть порушити питання всецерковного, всеправославного обговорення концепції "руского міра", її засудження і притягнення винних.

За його словами, ідея протесту виникла через розв'язану Росією повномасштабну війну.

Відео дня

"Уся наша група, велика група – це, як я казав вже, понад 400 священників УПЦ МП – вбачаємо в концепції "руского міра" фундамент, основу та джерела війни, яку розв’язала Російська Федерація проти України. Ми вбачаємо в діях РПЦ, особливо її очільника патріарха Кирила, цілеспрямовану багаторічну роботу з насадження цієї концепції серед вірян, перш за все серед росіян", - сказав Андрій Пінчук.

Він додав, що концепція "русского мира" зробила з РПЦ мілітаристську організацію, яка керується у своїх заявах, у своїх промовах і у своєму житті не євангелістськими принципами, а принципами "піди і вбий брата свого".

Нагадаємо, 21 квітня Володимир Шматько, міський голова Чорткова, який є найбільшим райцентром на Тернопільщині, закликав містян переходити з УПЦ МП в ПЦУ.

Вас також можуть зацікавити новини: