Володимир Путін / Фото REUTERS

Ставлення українців до Росії в останні роки погіршується, що може бути пов'язано з ескалацією конфлікту

Як розповів директор Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто в інтерв'ю РБК-Україна, що стосується значень з приводу керівництва РФ - вони особливо не змінюються і як і раніше знаходяться на низькому рівні.

"Річ у тому, що ми проводимо, як правило, опитування, де вивчаємо ставлення до Росії і до Путіна, в грудні або в листопаді. Останній замір у нас був в листопаді. І тому точно сказати про це не можу, але у мене таке враження, що навряд чи щось сильно змінилося", - пояснив Паніотто.

Відео дня

Читайте такожЗагроза вторгнення РФ: в Міноборони закликали збирати спокій та довіряти ЗСУ

За його словами, якщо брати до уваги динаміку змін у ставленні до Росії і до її президента, до російської влади, то вона змінюється досить повільно.

"Довгий час була якась нерозділена любов українців до росіян, що б там не було, навіть під час війни з Грузією. Все одно 90% позитивно ставилися до Росії. А в Росії, до речі, були різні оцінки. Наприклад, під час конфлікту з Грузією тільки 30% населення позитивно ставилися до України", - розповів Паніотто.

Він зазначив, що радикальний обвал хорошого ставлення до Росії в українців стався ще в 2014 році.

"Після окупації Криму і бойових дій на Донбасі - з 90 до 30%. Однак далі воно почало поступово підвищуватися в міру того, як ці активні дії зупинялися, і досягло навіть майже 60%. Останні два роки ставлення до Росії погіршується - можливо, через ескалацію конфлікту і зараз тримається приблизно на рівні 40%", - зазначив соціолог.

За словами експерта, до керівництва Росії добре ставлення весь час приблизно знаходиться на рівні 12-13% і воно істотно не змінюється.

"Позитивно оцінюють Путіна люди, яких взагалі не лякає те, що в Україну прийде Росія. Так що навряд чи те, що загроза посилилася, їх лякає. Тому я не думаю, що щодо українців до Росії та її керівництва будуть якісь зміни", - зазначив Паніотто.

Він підкреслив, що позитивне ставлення до Росії пов'язане з позитивним ставленням до її населення.

"Якщо 60-70% мають добре відношення до росіян і 10-13% - до їхньої влади. І приблизне середнє значення і є відношення до Росії", - резюмував експерт.

Раніше, як писав УНІАН, письменник припустив, чому багато українців як і раніше добре ставляться до РФ.

Вас також можуть зацікавити новини: