Для запуску супутника «Січ» використали фірму-посередника  / фото Дніпровська Митниця

Кабінет Міністрів залучив посередника для запуску українського супутника замість прямого контракту з  американською компанією Ілона Маска "SpaceX". Через це контракт здорожчав удвічі.

Про це повідомило видання "Заборона".

13 січня Україна вперше за понад 10 років вивела на орбіту власний супутник "Січ-2-30" - копію супутника "Січ-2", запущеного раніше. Ця копія зберігалася на КБ "Південне". 

Відео дня

Читайте такожЗ п'ятої спроби: SpaceX успішно запустила італійський супутник (відео)

У 2020 році почалися доопрацювання супутника і переговори з компанією Ілона Маска, яка оцінила запуск супутника в 1 мільйон доларів. Ці гроші мали заплатити наперед - для бронювання місяця запуску. 

Станом на лютий 2021 року Держкосмос уклав попередню угоду зі SpaceX для запуску - пряму, без посередників. Але передоплата не була перерахована, а тодішній очільник відомства Михайло Лев звільнений. 

В травні 2021 року уклали нову угоду. Цього разу із посередником - нідерландською компанією Isilaunch. Вартість запуску зросла з 1 до 1,8 млн доларів.

Isilaunch найняла субпідрядником українську фірму ТОВ "Скай енержі", яка начебто мала виготовити спеціальні плити для кріплення супутника до ракети Маска. Керівником є колишній працівник КБ "Південне" Юрій Прокопенко, співробітники бюро також працюють в цій фірмі. 

Голова економічного комітету парламенту Дмитро Наталуха стверджував, що ТОВ "Скай енержі", яка не має власних потужностей, зрештою поставила адаптер та кріплення, з КБ "Південне".

Як повідомляв УНІАН, український супутник дистанційного зондування Землі "Січ-2-30" був виведений на розрахункову орбіту 13 січня о 18:51:58 за київським часом в результаті кластерного пуску ракети-носія Falcon 9.

Наразі із запущеним супутником немає стійкого зв’язку, створена урядова комісія для з’ясування причин невдалого запуску. 

Супутник "Січ-2-30" є модифікацією супутника "Січ-2", запущеного у 2011 році.

Державне космічне агентство України в рамках реалізації нової космічної програми на 2021-2025 роки планує запустити в космос сім супутників.

Вас також можуть зацікавити новини: