Дмитро Кулеба / REUTERS

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявляє, що українська влада готова розмовляти з українськими громадянами з окупованого Росією Донбасу, але не з підконтрольними Росії бойовиками.

Про це він заявив під час онлайн-брифінгу за підсумками розмови міністрів закордонних справ країн "нормандської четвірки", яка відбулася у форматі відеоконференції.

"Насамперед, позиція України залишається незмінною, і її цілком підтримують наші партнери з Франції та Німеччини про те, що у нас Тристороння контактна група, у якій присутні Росія як держава-агресор, Україна як держава, яка захищається від агресії, та ОБСЄ як посередник, а також запрошені учасники, залишається ключовим механізмом для пошуку взаємоприйнятних рішень, які мають вести нас до припинення війни і деокупації наших територій", - сказав Кулеба.

Відео дня

Він наголосив під час розмови, що Україна готова до діалогу з будь-яких найчутливіших питань, але ніколи не перетинатиме "червоних ліній", які суперечать інтересам країни.

Читайте також"Нормандська четвірка" не обговорювала Консультативну раду в ТКГ, хоча Лавров порушив це питання - Кулеба

Також Кулеба додав, що певна частина розмови була присвячена спробам міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова "завести інтерпретацію реальності в прямий діалог між Києвом та так званими, умовно їх назвемо Донецьком і Луганськом".

"Я у зв'язку з цим хочу ще раз публічно наголосити, що Україна готова готова говорити з українцями, які проживають на окупованих територіях, ба більше, ми прагнемо такого діалогу, але ми не повинні говорити з тими незаконними формуваннями, які не уповноважені належним чином представляти інтереси українців з окупованих територій, а також внутрішньо переміщених осіб, які були вимушені залишити зону бойових дій, а зрештою, і окупаційну зону", - заявив Кулеба.

Також він сказав, що діалог має розвиватися. "Є відпрацьовані механізми взаємодії в Тристоронній контактній групі і вона залишається основою для нашої роботи", - сказав Кулеба.

Окрім того, глава МЗС підкреслив, що сьогодні в основному обговорювалися питання безпеки. "Це ще раз демонструє, що будь-яка політична дискусія в Мінському, нормандському форматі базується на принципі спершу безпека. Це фундаментальний принцип - спершу безпека. І ми не плануємо від нього відступати", - заявив Кулеба.