фото УНІАН

Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр» за останнє півріччя знайшов імена 867 людей , які стали жертвами нацистської окупації Києва в 1941-1943 роках. Пошукові роботи проведені під егідою проекту «Імена», який дозволив систематизувати, упорядкувати і верифікувати об'єднаний список загиблих, що містить більше 18 тисяч імен.

«Мета Меморіального центру «Бабин Яр» - відновити історичну пам'ять і знайти повну інформацію про всіх загиблих в Бабиному Яру і їхніх родичів, а також про людей, які жили в той час в Києві. Ми об'єднали дані всіх існуючих мартирологів - списки загиблих, книги пам'яті, архівні дані в єдину універсальну базу, чого до нас ніхто не робив», - зазначає Анна Фурман, яка очолює проект «Імена».

Керівник проекту підкреслила, що пошукові роботи ведуться по всім жертвам нацистського терору незалежно від етнічної приналежності та політичних поглядів. Зокрема, шукаються імена всіх, хто помер під час окупації від рук нацистів і чиє місце поховання невідоме, цивільні особи і військовополонені, вбиті в Бабиному Яру, Сирецькому таборі та в'язницях, а також вбиті або зникли безвісти члени радянського і націоналістичного підпілля.

Відео дня

У дослідну групу проекту «Імена» входять вчені-історики, юристи, фахівці в сфері IT. Проект і обсяги досліджуваної інформації є унікальними для України. Планується, що в рамках проекту «Імена» у вересні 2020 буде запущена загальнодоступна платформа, де кожен бажаючий зможе отримати відомості про загиблих або зниклих без вісті під час війни родичів.

Раніше команда проекту «Імена» оцифрувала понад 140 тисяч матеріалів засекречених картотек періоду нацистської окупації Києва, а також сотні архівних книг РАГСів за 1925-1936 роки.

Відзначимо, Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр» - некомерційна освітня організація, покликана гідно вшанувати пам'ять жертв трагедії Бабиного Яру і сприяти гуманізації людства через збереження і вивчення історії Голокосту.