Була створена Міжвідомча урядова комісія стосовно вивчення питання про використання майна лаври / фото УНІАН, Віктор Ковальчук

Міністерство культури та інформаційної політики рекомендуватиме не продовжувати строки оренди УПЦ Московського патріархату Успенського та Трапезного храмів у Національному Києво-Печерському заповіднику, повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

"Дійсно, спливає угода оренди Успенського та Трапезного храмів у Верхній лаврі, відповідно, до нас звернувся директор заповідника щодо інформування з цього питання. Ми, на виконання указу президента щодо стану справ використання майна лаври, будемо рекомендувати таку угоду не продовжувати", - сказав Ткаченко.

За його словами, була створена Міжвідомча урядова комісія стосовно вивчення питання про використання майна лаври.

Відео дня

"З огляду на те, що на Верхній лаврі угода закінчується, станом до того моменту доки перевірка не буде завершена, таке використання унеможливлюється. Стосовно іншого майна є угоди, які тривають", - сказав міністр.

Ткаченко додав, що у 2013 році була укладена безстрокова угода з Українською православною церквою Московського патріархату на використання території Нижньої лаври (де розташований монастир УПЦ МП).

"Але з огляду на те, що тепер є указ і Міжвідомча комісія, нам доведеться перевірити правомірність використання, чи не було там якихось порушень, і з огляду на це вже виносити рішення", - додав міністр.

Обшуки в УПЦ МП

З 22 листопада співробітники СБУ здійснюють контррозвідувальні заходи у культових спорудах на територіях монастирів та єпархій УПЦ МП.

Зокрема, 1 грудня слідчі СБУ повідомили про підозру священнику з Києво-Печерської лаври, на богослужінні якого прославляли "руський мир".

Президент Володимир Зеленський 1 грудня повідомив, що РНБО доручила уряду внести на розгляд Верховної Ради законопроект щодо унеможливлення діяльності в Україні афілійованих з центрами впливу в РФ релігійних організацій.

Згідно з указом президента №820/2022, яким затверджено відповідне рішення РНБО, уряду доручено забезпечити у двомісячний строк перевірку наявності правових підстав та дотримання умов користування релігійними організаціями майном, яке перебуває на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

1 грудня Свято-Успенську Києво-Печерську лавру офіційно зареєстрували як монастир у складі Православної церкви України.

26 грудня намісник Успенської Києво-Печерської лаври Павло Лебедь заявив, що в УПЦ Московського патріархату сплив термін оренди двох найбільших церков на території Верхньої лаври - Успенського і Трапезного храмів. З 1 січня 2023 року представники УПЦ МП не матимуть доступу до цих храмів. З цього приводу він записав відеозвернення до президента Володимира Зеленського і закликав його втрутитися у ситуацію.

Вас також можуть зацікавити новини: