У декого виникають проблеми з отриманням відстрочки від мобілізації в Україні / фото facebook.com/GeneralStaff.ua

Адвокат Роман Сімутін розповів, що військовозобов'язаним чоловікам, які мають підстави для відстрочки від мобілізації й які відправили щодо цього необхідні документи у військкомати, приходять звідти відповіді на зразок "ви не поновили свої облікові дані або у вас не повний пакет документів".

Як він пояснив у своєму YouTube каналі, таким чином військовозобов'язаних просять особисто з'явитися в ТЦК. Тож він пояснив, що з цим робити та чи настає кримінальна відповідальність за неявку.

"Насправді факту вашого повідомлення шляхом відправлення заяви через пошту цілком вдосталь. Ви належним чином повідомили ТЦК, й останні не можуть відмовити у наданні відстрочки, якщо у вас є законні підстави, бо це їхній обов'язок, а не право – хочу дам, хочу не дам", - наголосив Сімутін.

Тож, порадив адвокат, якщо вам прийде подібний лист-відмова, то зверніться до обласного ТЦК зі скаргою. Він запевнив, що ви отримаєте правильну відповідь.

"З моменту успішного повідомлення, коли у вас на руках є папірець про вручення листа ТЦК, вам уже не можуть вручити ані штрафів, ані підозр. Наголошу: навіть не з моменту отримання вами їхньої відповіді", - підсумував правник.

Мобілізація та відстрочка від неї в Україні

В Україні є певні категорії людей, які мають право на відстрочку від мобілізації. Дізнатися, чи є ви в цьому переліку, ви можете, ознайомившись зі статтею 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". 

Раніше юрист Марія Звягінцева пояснювала, що повістки в Україні можуть вручати і військовозобов'язаним, які вже мають відстрочку. Після цього ці особи мають прийти до ТЦК.

Адвокат Роман Сімутін зазначав, що ви можете отримати відстрочку, але потрібно зібрати оригінали необхідних документів з копіями для ТЦК.

Вас також можуть зацікавити новини: