Як правильно оформити відстрочку від служби, пояснює адвокат / фото mil.in.ua

Адвокат Роман Сімутін пояснив українцям, як з’явитися в ТЦК й правильно подати документи на відстрочку. У своєму YouTube-каналі він розповів, що ви маєте ознайомитися зі ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" й з'ясувати, чи є у вас підстави для відстрочки від мобілізації.

Правник нагадав, що, наприклад, ви можете отримати відстрочку у зв'язку з інвалідністю дружини або якщо батьки мають інвалідність 1 чи 2 групи. При цьому ви маєте завчасно підготувати оригінали документів з копіями.

"Складіть заяву про надання відстрочки, посилаючись на зазначені документи. Якщо ви маєте певні хвороби та проходили лікування, обов’язково приготуйте виписки з історії хвороби та заяву з вимогою долучити їх до особової справи при проходженні ВЛК", - радить Сімутін.

Відео дня

Він наголосив, що після прибуття до ТЦК потрібно обов’язково зареєструвати заяву. Не віддати, а саме зареєструвати, щоб на заяві поставили відмітку про її отримання. Щоб потім у представників територіального центру не було можливості повернути цю заяву без реєстрації та направити вас на військово-лікарську комісію. А після ВЛК вам вже одразу вручать мобілізаційне розпорядження, тож ви просто не зможете підтвердити, що мали право на відстрочку. Або зможете, але вже у суді. 

"Аналогічна ситуація з проходженням ВЛК. Наприклад, за виписками з історії хвороби ви точно обмежено придатні або ж непридатні, а комісія визнала вас придатним. Ви подали скаргу до центрального ВЛК, пославшись на виписки з історії хвороби, а у відповідь: нічого не знаємо, нічого не бачимо, у справі виписки відсутні. Тепер ви зрозуміли, чому так важлива заява з відміткою", - пояснив адвокат.

Адвокат про нюанс з отримання відстрочки від мобілізації

Раніше адвокат Андрій Новак пояснив, чи можна не приходити до військкомату за повісткою, якщо військовозобов'язаний не придатний до служби за станом здоров’я чи має батьків з інвалідністю.

За його словами, для підтвердження цих обставин, якщо людина раніше не підтверджувала їх у військкоматі, вона все ж має з'явитися туди й уточнити чи змінити свої облікові дані.

Вас також можуть зацікавити новини: