Марина Кудерчук розвіяла міфи щодо приватизації Довженко-Центру / фото УНІАН

Про причини та підстави такого рішення розповіла Голова Державного агентства з питань кіно Марина Кудерчук.

"В ДП буде тимчасово призначено іншого виконувача обов’язків керівника Центру — підкреслю, саме на час до завершення конкурсного відбору на посаду Генерального директора Центру", - сказала чиновниця.

В Держкіно вважають це правильною дією, особливо з огляду "на нераціональне використання бюджетних коштів, нерентабельність Центру, руйнацію нерухомого майна, нерозуміння цього чинною виконувачкою обов’язків керівника [Оленою Гончарук - ред.], ігнорування нею вимог законодавства, правомірних вимог органу управління тощо".

Відео дня

Завданнями нового "кризового менеджера" - на період до моменту оголошення нового конкурсу на посаду гендиректора Центру - буде "повний та об’єктивний аналіз фінансово-господарської діяльності ДП, виправлення виявлених перевіркою органу управління порушень, встановлення інших фактичних обставин справи та надання пропозицій щодо можливих шляхів покращення діяльності Центру".

Сам конкурс буде оголошено відразу після того, як в Міністерстві юстиції України зареєструють нове Положення про порядок організації та проведення конкурсу на посаду керівника державного закладу культури (підприємства, установи, організації) у сфері кінематографії, що належить до сфери управління Державного агентства України з питань кіно.

Також Марина Кудерчук розвіяла міфи щодо приватизації Довженко-Центру.

Виявляється, що два корпуси Центра Довженка загальною площею близько 9 тисяч квадратних метрів, які Фонд держмайна виставив на приватизацію, понад 20 років жодним чином не використовувались Центром для реалізації будь-яких культурних проєктів. Цю нерухомість Довженко-Центр просто надавав у оренду.

За словами очільниці Держкіно, центральний корпус Центру Довженка на Васильківській, в якому відбуваються мистецькі заходи та розміщена унікальна колекція установи, й надалі залишається на балансі Центру Довженка.

"Приміщення будуть функціонувати відповідно до Статуту та у звичайному режимі", — підкреслила Марина Кудерчук. Вона додала, що "Довженко-Центр" залишиться на тому ж місці і жоден з урядових наказів не передбачав ані ліквідації установи, ані її передислокації.