На позачерговому спільному засіданні Секретаріату і Ревізійної комісії Національної спілки журналістів України за участі керівників Одеської, Рівненської та Волинської обласних організацій спілки розглянули випадок, який викликав суспільний резонанс: прийняття до лав журналістської організації депутата Одеської міської ради Володимира Корнієнка.

Питання про членство Корнієнка виникали під час проведення в Одесі регіональних слухань із питань безпеки журналістів. Така ситуація завдає серйозної шкоди репутації всієї журналістської організації, повідомляє НСЖУ.

"Статус члена НСЖУ – це не грамота, не подяка. Це свідчення того, що людина виконує журналістські обов’язки. Посвідчення є підтвердженням статусу журналіста під час акредитації, в разі побиття тощо. Навіщо наділяти посвідченням людей, які не виконують журналістську діяльність? Обласні організації, які за статутом здійснюють прийом до спілки, повинні усвідомлювати: приймаючи до лав спілки публічну людину з яскраво вираженою політичною позицією, вони фактично налаштовують проти спілки всіх опонентів цієї політичної сили", – зазначив голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко.

Відео дня

Читайте такожНСЖУ: додаткові заборони на рекламу не можна запроваджувати без консультацій із медіагалуззюВ ході обговорення виступили перша секретар НСЖУ Ліна Кущ, голова Ревізійної комісії НСЖУ, перший заступник голови Київської організації НСЖУ Алла Малієнко, секретарі НСЖУ Володимир Данилюк, Віталій Голубєв, Гліб Головченко, Костянтин Григоренко, Вікторія Плахта, Валентина Душок, члени Ревізійної комісії Йосип Бурчо, Олександр Кульбака, Віктор Лук’янов, Оксана Семенина, Сергій Воронський, голова Рівненської обласної організації НСЖУ Дмитро Тарасюк та інші. Учасники також заслухали пояснення голови Одеської регіональної організації НСЖУ Юрія Работіна.

Взявши до уваги виступи, Секретаріат та Ревізійна комісія НСЖУ ухвалили рішення про непідтвердження членства в Національній спілці журналістів України депутата Одеської міської ради В. Корнієнка. Правлінню Одеської регіональної організації рекомендовано невідкладно скасувати рішення про прийняття В. Корнієнка до спілки. Крім того, створено робочу групу із членів Секретаріату та Ревізійної комісії для організаційної допомоги Одеській регіональній організації для запобігання аналогічним випадкам, які негативно впливають на репутацію спілки.

Так, керівництво НСЖУ пропонує обласним організаціям утриматися від прийому до НСЖУ осіб, які є чинними депутатами рад усіх рівнів, окрім сільської, – до кінця виконання ними депутатських обов’язків. За підсумками засідання будуть сформовані рекомендації для обласних/регіональних організацій, спрямовані на посилення вимог до прийому нових членів спілки.