Чи можуть в Україні оголосити повну мобілізацію? / фото УНІАН

Видання The Washington Post днями опублікувало статтю на основі "злитих" у мережу "секретних документів" Пентагону, в якій йдеться про те, що Україна буде змушена через складну ситуацію у війні "оголосити повну мобілізацію". 

Як пояснила у коментарі ТСН адвокат Марина Бекало, в законодавстві України навіть не існує такого поняття як "повна мобілізація".

За статтею 4 Закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію",  мобілізація може бути загальною (саме така оголошена в Україні) або частковою. Повної просто не існує, щоб запровадити таку, потрібно внести відповідні зміни у профільне законодавство.

Відео дня

Бекало пояснила, що мобілізувати "всіх" не вийде, адже в українському законодавстві є визначений перелік категорій, які не підлягають призову:

"Умовно "всіх" призивати під час мобілізації як не могли, так і не будуть, поки діє стаття 23 Закону про мобілізацію, яка містить вичерпний перелік категорії осіб, які не підлягають призову під час мобілізації".

Наразі, додала адвокатка, не існує жодних змін чи законопроектів, якими б в Україні планували скоротити перелік категорій, які не підлягають мобілізації.

Адвокат про статтю WP про мобілізацію в Україні

Раніше адвокат Тарас Никифорчук звернув увагу на те, що прогнозують наші західні партнери щодо мобілізації в Україні. Він проаналізував статтю Washington Post зі злитими "секретними документами". "Як йдеться в цьому документі, Україна буде змушена провести так звану повну мобілізацію. Буде проведена та сама повна мобілізація молодого населення", - говорив правник.

Він додав, що надалі в нашій країні, за таким прогнозом, можуть оголосити так звану "третю хвилю" мобілізації, коли будуть брати до армії "практично всіх".

Вас також можуть зацікавити новини: