REUTERS

Завершено розслідування справи проти громадянина РФ, який надав ФСБ можливість вести стеження в Інтернеті за незгодними з окупацією кримчанами.

Про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

За процесуального керівництва прокурорів Департаменту щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Офісу генерального прокурора, слідчими Головного слідчого управління СБУ завершено досудове розслідування у кримінальному провадженні за підозрою громадянина Російської Федерації у пособництві у державній зраді громадянам України (ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України).

Відео дня

Читайте такожУ Кривому Розі влада закликала вчителів не занижувати школярам оцінки під час карантину

За даними слідства, власник однієї з найбільших українських компаній, що надає IT-послуги, за попередньою змовою із юристом цієї компанії та за пособництва громадянина РФ, який на території окупованого Криму зареєстрував юридичну особу в інтересах ФСБ РФ, під'єднали телекомунікаційні мережі юридичної особи до Системи оперативно-розшукових заходів, що здійснює моніторинг та зберігання конфіденційних даних користувачів в Інтернеті на території півострова Крим.

Також вони надали доступ до мережі комплексу «Ревізор», що призначений для блокування доступу до інформаційних ресурсів, контенту та сайтів в Інтернеті, перелік яких визначено «Роскомнадзором», в тому числі офіційних державних інформаційних ресурсів України.

Розміщення обладнання та збереження на ньому даних надає можливість РФ і її спецслужбам отримувати доступ до конфіденційної інформації абонентів, що знаходяться на тимчасово окупованій території АР Крим. Надалі їх використовують для виявлення та переслідування осіб, які не згодні зі зміною меж території України та окупацією Криму, а також для протидії законній діяльності правоохоронних та інших державних органів на території України.

Наразі матеріали провадження відкриті стороні захисту для ознайомлення, після завершення якого обвинувальний акт буде скеровано до суду для розгляду по суті.

Як повідомляв УНІАН, служба безпеки перевіряє інформацію про незаконне затримання росіянами українського прикордонника на адмінкордоні з окупованим Кримом