Суддя усправі Стерненка узяв самовідвід / фото УНІАН

Суддя Приморського райсуду Одеси Анатолій Дерус, який за результатами нового авторозподілу мав розглядати справу активіста Сергія Стерненка, узяв самовідвід.

Про це Стерненко повідомив на своїй сторінці у Facebook.

«А тим часом справу проти мене було розподілено вже на нового суддю Приморського райсуду Одеси Деруса Анатолія. Але суддя Дерус одразу ж узяв самовідвід. Ймовірно через те, що раніше брав участь у справі під час досудового розслідування», - зазначив активіст.

Стерненко додав, що Офіс генпрокурора та Верховний суд «створили клопіт» з відправкою його справи до Одеси.

«Крім того, що там має сильний вплив замовник нападів на мене, там неможливо забезпечити належний рівень безпеки, так ще й з суддями, які мають право слухати справу, біда. Їх майже нема», - зазначив він.

Читайте такожВ Одесі на Стерненка скоїли напад

Справа Стерненка: що відомо

  • У 2018 році на Стерненка було скоєно три напади, які він пов’язує зі своєю громадською діяльністю, зокрема участю в акціях проти забудови Одеси.
  • Відкрито провадження, в яких Стерненко виступає як потерпілий. Також СБУ порушила справу за фактом смертельного поранення Стерненком одного з нападників - Івана Кузнєцова.
  • 11 червня Стерненку повідомили про підозру у вчиненні злочину за ч. 1 ст. 115 (вбивство) і ч. 2 ст. 263 (носіння холодної зброї без передбаченого законом дозволу) Кримінального кодексу України. За даними СБУ, експертиза засвідчила версію про умисне вбивство Стерненком Кузнєцова.
  • За рішенням суду, Стерненко до 21 вересня перебуває під нічним домашнім арештом. 13 серпня Стерненку вручили обвинувальний акт.
  • 25 серпня активіст повідомив, що Верховний суд не задовольнив клопотання, в якому він просив перенести судовий розгляд з Одеси до Києва - справу по суті розглядатиме Приморський райсуд Одеси.
  • 1 вересня Приморський райсуд задовольнив клопотання адвоката про відвід колегії суддів у справі Стерненка. Справу відправили на новий авторозподіл між суддями.