Книгу "Справа Василя Стуса" заборонили за позовом Медведчука / фото facebook/vakhtang.kipiani

Зранку 19 жовтня 2020 року Дарницький районний суд Києва заборонив розповсюджувати книгу журналіста Вахтанга Кіпіані "Справа Василя Стуса". Відповідне рішення було ухвалено судом за позовом Віктора Медведчука.

Справа Стуса: до чого тут Медведчук

"Справа Василя Стуса" авторства Кіпіані розповідає про кримінальну справу, життя та смерть українського поета-дисидента Василя Стуса. Вона вийшла друком у 2019 році й отримала низку премій.

Читайте такожЛауреатом премії імені Стуса став кінорежисер та актор Ахтем СеітаблаєвКнигу написано на основі матеріалів кримінальної справи Василя Стуса 1980 року, що зберігаються в Галузевому державному архіві СБУ (колишній архів КДБ УРСР). У ній, зокрема, містяться архівні документи про цю резонансну справу, покази свідків, листи поета з в’язниці, спогади його рідних та друзів.

Відео дня

Медведчука було призначено державним захисником Стуса. За деякими свідченнями, сам поет відмовився від адвоката Медведчука.

Дисидент Євген Сверстюк також згадував: "Коли Стус зустрівся з призначеним йому адвокатом, то відразу відчув, що Медведчук є людиною комсомольсько-агресивного типу, що він його не захищає, не хоче його розуміти і, власне, не цікавиться його справою".

Медведчуку, зокрема, закидають порушення норм адвокатської етики під час цього процесу. Сам же він провини за собою не визнає.

Зрештою радянська влада засудила поета до 10 років примусових робіт і 5 років заслання за обвинуваченням в антирадянській агітації і пропаганді. Згодом, у 1985 році, Стус помер у в’язниці.

Книга "Справа Василя Стуса": як і чому заборонили

Медведчук подав позов проти автора книги про Стуса Вахтанга Кіпіані наприкінці серпня 2019 року. Політик заперечує 9 епізодів з книги, і просив суд заборонити її розповсюдження, оскільки деякі фрази та формулювання в ній, на його думку, порушують честь та гідність.

Понад рік потому суд у Києві ухвалив рішення. Так, три фрагменти із книги визнані недостовірними, ще у трьох суд заборонив використання імені Медведчука без його згоди.

Суд назвав недостовірними деякі фрагменти з книги про Стуса й заборонив використання імені Медведчука без його згоди / фото facebook/vakhtang.kipiani

Видавництво Vivat, яке випустило у світ книгу "Справа Василя Стуса", має намір подати апеляцію, щойно отримає повний текст судового рішення. А сам автор книги Вахтанг Кіпіані вже заявив, "що ніхто вибачатися перед Медведчуком не буде".

Тим часом стало відомо, що рішення заборонити згадувати Медведчука в книжці Вахтанга Кіпіані про суд над дисидентом Василем Стусом, за даними Центру протидії корупції, ухвалила суддя з Донецька, яку в 2017 році хотіли звільнити за зв'язки з так званою "ДНР".

Книга про Стуса та "перемога" Медведчука

Одразу після скандального рішення Дарницького райсуду столиці заборонити розповсюдження тиражу книги "Справа Василя Стуса" без дозволу Віктора Медведчука, за словами її автора Вахтанга Кіпіані, всі примірники розкупили за годину.

Вас також можуть зацікавити інші новини: