Видалити всі згадки про Медведчука – суд ухвалив рішення у справі книги про Стуса / фото REUTERS

Дарницький районний суд Києва зобов’язав видалити з книги Вахтанга Кіпіані "Справа Василя Стуса" згадки про голову політради партії "Опозиційна платформа - За життя" Віктора Медведчука і заборонив поширення накладу книги без дозволу Медведчука.

Читайте такожПісля "перемоги" Медведчука в суді книгу про Стуса розкупили за годину - Кіпіані

Рішення суду оприлюднила директор видавництва Vivat Юлія Орлова на своїй сторінці у Facebook і повідомила, що видавництво подасть апеляцію, щойно отримає повний текст рішення.

"Цей суд - прямий і очевидний доказ того, що справа, за яку боровся Стус, не завершена. Ми були готові до такого рішення, адже було б наївно сподіватись, що в боротьбі з таким суперником ми переможемо одразу. Натомість, ми не розраховували, що ми настільки недалеко пішли від тих часів, коли відбувався сам суд над Василем Стусом. У нас була надія на те, що часи змінились", - заявила Орлова.

Згідно з рішенням судді Дарницького райсуду Марини Заставенко, з книги "Справа Василя Стуса" мають бути видалені наступні фрази:

"...чи була можливість у Стуса обрати "менше зло". Проте є фактом, що наданого, підтримуваного держбезпекою адвоката звали Віктор Медведчук"; "...Медведчук на суді визнав, що всі "злочини", нібито вчинені його підзахисним, "заслуговують на покарання"; "...він (мається на увазі Медведчук) фактично підтримав звинувачення. Навіщо прокурори, коли є такі безвідмовні адвокати?"; "...розпинав поета (мається на увазі Стус) - призначений державою адвокат Медведчук"; "...шістка комуністичної системи Медведчук…"; "Злочин перед поетом юрист Медведчук здійснив ще й тим, що не повідомив родині про початок розгляду справи… Боявся КГБ чи просто завжди був циніком та аморальним типом?".

До речі, фразу "...син поліцая…" у книзі суд дозволив залишити. Якось так все", - повідомила директор видавництва.

До моменту видалення цих фраз книгу заборонили розповсюджувати видавництву Vivat та автору Кіпіані.

За словами Орлової, видавництво ухвалило непросте фінансове, але цілком зрозуміле з точки зору моралі рішення йти в апеляційний суд.

"Заява буде подана, як тільки ми отримаємо повний текст рішення суду", - повідомила Орлова.

Книга "Справа Василя Стуса": що оскаржує Медведчук

  • Книга Вахтанга Кіпіані "Справа Василя Стуса" вийшла у друк у травні 2019 року, а вже у вересні Медведчук заявив, що вимагатиме через суд заборонити її розповсюдження.
  • Позивач вважає, що у 9 епізодах книги Кіпіані містяться висловлювання, які нібито не відповідають дійсності та принижують честь і гідність політика. Через це Медведчук позивається до автора книги Вахтанга Кіпіані, видавництва і типографії та вимагає заборонити видання й розповсюдження книги "у будь-який спосіб на будь-якій території".
  • У цих епізодах Кіпіані розповідає про Медведчука як адвоката поета Василя Стуса в судовому процесі 1980 року. У результаті поета засудили до 10 років примусових робіт та 5 років заслання. Стус помер 4 вересня 1985 року в карцері після оголошеного ним голодування.