У СІЗО на Лук'янівці з'явилися платні камери / фото: УНІАН

У Лук'янівському СІЗО з сьогоднішнього дня з'явилися камери з поліпшеними умовами - новим ремонтом і побутовою технікою.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.

В одному з найстаріших корпусів ізолятора - потріскані стіни, бруд, грибок і цвіль. Від жахливих умов, в яких тут перебувають ув'язнені, просто відбирає мову.

Один із заарештованих - Андрій - тут уже півроку. Вкрав металобрухту на 1200 гривень, отримав термін у три роки тюрми. В камері їх шестеро, та тут тісно і задушливо.

Читайте такожУ Київському слідчому ізоляторі виявлено ряд порушень прав ув'язнена ув'язнених - секретаріат омбудсмена

В Міністерстві юстиції визнають - такі умови ненормальні. Тому для тих, хто хоче комфорту, створили послугу платних камер. Поки що їх в СІЗО тільки чотири. Новий ремонт та одноярусні ліжка, чого не зустрінеш у звичайних камерах. Є телевізор, холодильник, чайник та мікрохвильова піч. І навіть душ, але в двох камерах з чотирьох. Коштує таке задоволення - за місце - 2 тисячі за день, 8 тисяч - за тиждень і 12 - за місяць. Ціна не залежить від наявності душа або кількості сусідів.

"Тільки зараз починаємо. Відповідно, ув'язнені зможуть написати, подати заяву, якщо є бажання, зайняти ці камери", – пояснює міністр юстиції України Денис Малюська.

Читайте такожУ двох СІЗО в Україні зафіксовано коронавірус - Мін'юст юст

Поки таку послугу запровадили тільки в Лук'янівському СІЗО. Згодом з'явиться і в інших містах. Там, ймовірно, ціна буде відрізнятися. А ось кількість платних камер буде залежати від попиту.

"Ми не є компанією, яка хоче отримати як можна більше грошей, ми ці кошти хочемо спрямувати на утримання і підвищення, покращення умов утримання в камерах", – говорить Малюська.