Зеленський побажав єврейській громаді щасливого й солодкого Нового року / фото president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський привітав єврейську громаду зі святом Рош га-Шана (юдейським Новим роком).

Про це він написав у Facebook.

«Шановна єврейська громадо України та всі, хто святкує Рош га-Шана! Прийміть мої сердечні вітання з нагоди нового 5781 року. Для вас ці дні завжди є часом для осмислення життя, самоаналізу та духовного налаштування на наступний рік. Сподіваємось, що для всіх нас він буде легшим, ніж рік, що минає», - заявив він.

Відео дня

За словами президента, для безпеки життя та здоров’я людей, що є найвищою цінністю, українська влада була змушена обмежити масові заходи в країні, зокрема й частину традиційного відзначення цього свята.

«Але в Києві, Дніпрі, Умані, Єрусалимі, Нью-Йорку та в інших місцях планети єврейський народ молиться за мир і добробут для всього людства. Ми дякуємо всім за розуміння та взаємодію у важливих питаннях безпеки людей. Віримо, що разом ми обов’язково зможемо подолати всі виклики, що постали перед нами, і наступного року повернутися до звичного ритму життя», - зазначив глава держави.

Також президент побажав єврейській громаді щасливого й солодкого Нового року.

Читайте такожЄврейський Новий рік 2020: історія, традиції та привітання з Рош а-Шана

Заборона в'їзду іноземцям на територію України:

  • 27 серпня Кабінет міністрів встановив заборону на в’їзд іноземців з опівночі 28 серпня.
  • Станом на 15 вересня в Україну з Білорусі намагалися потрапити 690 хасидів. Прикордонники прогнозували прибуття ще кількох тисяч осіб на різні ділянки держкордону.
  • Для посилення прикриття білоруської ділянки залучені резерви Національної академії Державної прикордонної служби та Сумського прикордонного загону. Задіяні вертоліт Мі-8, два вертольоти H-125, літак DA-40 і безпілотні комплекси для повітряного моніторингу кордону.
  • 15 вересня президент Білорусі Олександр Лукашенко доручив уряду домовитися з Україною про надання зеленого коридору для євреїв-хасидів, які не можуть з Білорусі потрапити в пункт призначення - до святих місць в Україні.
  • 16 вересня Україна закрила пункт пропуску на кордоні з Білоруссю через хасидів.