Через наведення російського агента загинули 13 людей / фото СБУ

Довічне ув’язнення отримав російський агент, який навів ракетний удар по кафе у Краматорську в червні 2023 року.

Про це повідомляє Служба безпеки України. В результаті скоригованого зрадником ракетного удару по кафе у центрі Краматорська 27 червня 2023 року загинуло 13 осіб, серед яких троє дітей, ще 64 людини отримали поранення різного ступеня тяжкості.

В СБУ зазначили, що тоді контррозвідка СБУ затримала зловмисника "по гарячих слідах". Ним виявився місцевий житель, який ще до початку повномасштабного вторгнення був завербований воєнною розвідкою РФ.

Відео дня

За даними слідства, 27 червня минулого року він отримав вороже завдання з’ясувати, чи працює вищезгадане кафе і зафіксувати наявність там відвідувачів.

"Для виконання цієї вказівки агент здійснив приховану відеозйомку закладу і переслав відзнятий файл російському куратору. Після отримання агентурної інформації окупанти здійснили прицільний ракетний удар по кафе, в якому перебували люди", - сказано в повідомленні.

Розслідування встановило, що ворожим коригувальником є мешканець Краматорська, працівник місцевого газотранспортного підприємства. Він неодноразово висловлював свої прокремлівські погляди і таким чином потрапив у поле зору російської спецслужби.

За матеріалами Служби безпеки суд визнав його винним за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу ("державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану").

Удар по кафе у Краматорську

Окупанти увечері 27 червня завдали ракетного удару по місту Краматорськ. Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко тоді повідомив, що було два ракетні удари - Росія прицільно вдарила по місцях скупчення людей. Пошкоджені будівлі закладу харчування та декілька приватних будинків.

Серед загиблих в кафе були сестри-близнючки - Юля та Аня Аксьонченко. У піцерію школярки прийшли з татом. Після вибуху сестри ще були живі, вони подзвонили мамі і сказали, що їх завалило. Аню і Юлю занадто довго шукали, їх тіла змогли дістати лише вночі.

Серед постраждалих в результаті ракетного удару росіян по кафе в Краматорську тоді були і троє громадян Колумбії, які перебували в Україні з журналісткою місією. Неурядова організація Aguanta Ucrania тоді повідомила, що в момент російської атаки в кафе перебували колумбійський політик Серхіо Харамільо, письменник Ектор Абад Фасіолінсе і журналістка Каталіна Гомес Анхель.

Вас також можуть зацікавити новини: