Керівництво донецького Шахтаря може піти на зустріч ультрас / shakhtar.com

Директор з комунікацій «Шахтаря» Юрій Свиридов розповів про причини введення нових правил купівлі квитків на виїзні матчі, і заявив, що клуб готовий від них відмовитися.

– Рішення було прийнято з кількох причин. По-перше, нас турбує той факт, що за рішенням КДК ФФУ вже два виїзних матчі поточного сезону (проти «Десни» і «Маріуполя» – прим.) ми грали без своїх уболівальників. Наступна можлива санкція проти клубу – це дискваліфікація домашнього стадіону. Не хочемо, щоб справа дійшла до таких крайніх заходів, повідомив він у коментарі Tribuna.com.

По-друге, за останні кілька років клуб виплатив величезні суми штрафів. Платимо за дії ультрас на домашніх і виїзних матчах: за піротехніку, заборонену символіку, скандування нецензурних і неонацистських речівок. Якщо на ОСК «Металіст» ми ще маємо якісь можливості контролю, то на виїзних – у клубу немає дієвих методів, які б дозволяли керувати ситуацією.

Відео дня

Ультрас – це насамперед вболівальники. І ми цінуємо кожного нашого фаната. Але ми прагнемо, щоб формат вболівання був максимально цивілізованим і відповідав європейським нормам.

В Іспанії, наприклад, ультрас заходять на трибуну через процедуру сканування відбитків пальців. Ми в цьому плані відстаємо на 100 років. У той же самий час хочемо, щоб країна змінювалася, щоб все відповідало кращим європейським зразкам.

Читайте такожУльтрас Шахтаря виступили проти нових правил клубу щодо відвідування матчів

Ультрас – це радикальний рух, який за природою своєю прагне виділитися, при цьому в більшості випадків робить це нехтуючи суспільними нормами і правилами. Вони кажуть, що ідентифікація і вхід на стадіон за паспортами – це поза законом. Вибачте, а кельтські хрести, неонацистські скандування і символіка, піротехніка – це за яким законом?

– Чому персональні дані фанатів потрапили у відкритий доступ в 2014 році?

– Клуб ніколи в Донецьку не продавав квитки і абонементи за паспортами. На початку кожного сезону, за домовленістю, оформлялося 300-400 безіменних абонементів. З питання ідентифікації ми завжди йшли їм назустріч, у той час як всі інші власники абонементів, а це понад 26 тисяч, заповнювали анкети і залишали свої персональні дані. Відповідно – це брехня, що в 2014 році ми передали комусь списки для боротьби з ними.

– Який вихід із ситуації?

– Сьогодні у нас є пропозиція: готові відмовитися від ідеї ідентифікації, якщо спільно з ультрас прийдемо до згоди по ряду питань, а саме – як нам піти від порушень регламенту, уникнути дискваліфікації стадіону і не платити величезні штрафи. Готові зустрітися з ультрас і обговорити всі ці питання. Ми відкриті до конструктивного діалогу, – сказав Свиридов.