Перша людина з чіпом у мозку показала, як грає в шахи за допомогою сили думки / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, скріншот з відео

В нейротехнологічній компанії Ілона Маска Neuralink опублікували відео, в якому показали першу людину, якій вживили чип у мозок

Як повідомляє видання The Washington Post, це буде ще однією віхою розвитку для компанії, що минулого року отримала схвалення від Управління з продовольства і медикаментів США на проведення випробувань свого електронного мозкового імплантату на людях.  

У опублікованому відео в соціальній мережі Маска X, 29-річний пацієнт сказав, що його звуть Ноланд Арбо і що він був паралізований вниз від плечей після нещасного випадку близько восьми років тому. Арбо сказав, що любить грати в шахи, і на відео він продемонстрував як самостійно переміщує курсор, щоб грати в комп’ютерні шахи. 

Зазначається, що пристрій Neuralink і конкуруючі продукти розроблені для зчитування активності мозку, щоб розшифрувати, який рух має намір зробити людина, а потім запустити команду для виконання цієї дії. 

Пацієнт сказав, що спочатку він практикувався в спробах рухати рукою, поки не стало інтуїтивно зрозумілим уявити рух курсору. 

Відео з Арбо з’явилося майже через три роки після того, як Neuralink опублікував відео, на якому зображено мавпу, яка розумом грає в понг. Тоді компанія зазнала критики за поводження з тваринами під час розробки мозкового імпланту.

Робота Neuralink Маска – що відомо

У 2021 році американська компанія Neuralink показала відео з мавпою, яка грає у відеогру без джойстика чи будь-яких кнопок – лише "силою думки". 

У вересні 2023 року Ілон Маск визнав, що під час випробування вмирали мавпи, але він стверджував, що жодна із смертей не була пов'язана з імплантацією. Однак розслідування, проведене виданням WIRED, показало зворотне.

Журналісти з'ясували, що деяких тварин приспали після того, як їх стан здоров'я погіршився після імплантації мозкового чіпа

Вас також можуть зацікавити новини: