Ілюстрація / REUTERS

У зв'язку з поширенням коронавірусу SARS-CoV-2 Європейський Союз ввів 30-денне обмеження на в'їзд на територію об'єднання. Під дію обмеження підпадають поїздки до ЄС без поважної причини.

Про це у відеозверненні повідомила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, пише Громадське.

Читайте такожЄгипет припиняє авіасполучення з 19 березня

Відео дня

За її словами, завдання Євросоюзу — з одного боку, захистити людей від поширення вірусу, а з іншого — забезпечити й надалі безперешкодну торгівлю товарами в межах об'єднання.

Відповідно, одним із заходів ЄС у зв'язку з епідемією SARS-CoV-2 буде виокремлення так званих «зелених магістралей», якими рухатимуться окремі види транспорту — зокрема карети швидкої допомоги, перевізники харчів та інших товарів першої необхідності, а також рятувальники.

Однак, за словами фон дер Ляєн, стримати поширення вірусу вдасться набагато дієвіше, якщо також обмежити подорожі. Відповідно, ЄС радить державам-членам ввести тимчасове обмеження на в'їзд строком на 30 днів, яке «може бути продовжене в разі потреби».

При цьому, як пояснила президентка Єврокомісії, під заборону не потраплять люди, що постійно проживають у ЄС, громадяни країн-членів ЄС, що нині перебувають за кордоном, члени їхніх родин і дипломати. Крім того, в'їзд до Євросоюзу дозволять медикам і дослідникам, а також людям, що перевозять товари, і прикордонникам.

Слід зазначити, що йдеться лише про проєкт рішення: його виконання покладено на держави-члени, а не на євроінституції, як це випливає зі слів Урсули фон дер Ляєн.

Як зазначає Euronews, на вівторок, 17 березня, планується нарада у форматі відеоконференції між лідерами усіх країн-членів ЄС, де, найімовірніше, і розглянуть це питання.

Зазначимо, нині коронавірус виявили в усіх 27 країнах-членах Європейського Союзу — останніми став Кіпр.

 Підписуйтесь також на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.