У Києві дев'ять споруд отримали статус об'єктів культурної спадщини / фото УНІАН

Департамент охорони культурної спадщини Київської міської держадміністрації надав статус щойно виявлених об’єктів культурної спадщини дев’яти спорудам у Києві.

Читайте такожУ Львівській області розробляють шість нових туристичних маршрутівПро це повідомляє прес-служба КМДА.

Зокрема, йдеться про: будинок звукозапису Українського радіо на вул. Первомайського, 5-В; житловий будинок на вул. Мар’яненка, 14 (у якому мешкали скульптори І. В. Макогон і художниця Т. Н. Яблонська); флігель із крамницями на вул. Верхній Вал, 16/4; будинок Осипа Родіна на вул. Гончара, 71; зали Прощання (Ритуальні корпуси Київського крематорію) на вул. Байкова, 16; потерна ІІ Капоніру Госпітального укріплення ХІХ століття на вул. Госпітальна, 24-А.

Відео дня

Окрім того, статус щойно виявлених об’єктів культурної спадщини отримали горжова стіна Васильківського укріплення ХІХ століття та відкриті артилерійські каземати оборони рову з потерною у валу Васильківського укріплення на вул. Коновальця, 44, ескрапова стіна Госпітального укріплення ХІХ ст. на вул. Госпітальна, 24-А.

Тепер департамент у 10-денний термін із дня прийняття рішення про занесення об’єкта культурної спадщини до відповідного переліку пам'яток має повідомити про нього власників об’єктів або уповноважені органи/осіб. Ті, своєю чергою, зобов’язані вжити заходів щодо укладення охоронного договору в місячний строк з часу отримання повідомлення.

Як наголошується, щойно виявлені об’єкти культурної спадщини підлягають захисту, згідно ст. 37 закону України «Про охорону культурної спадщини». Зокрема, роботи на щойно виявлених об’єктах здійснюють за наявності письмового дозволу відповідного органу охорони культурної спадщини на підставі погодженої із ним науково-проектної документації.

Також у КМДА інформують, що цього року Департамент охорони культурної спадщини надіслав до Міністерства культури та інформаційної політики перелік із 16 об’єктів культурної спадщини із пропозицією занести їх до Державного реєстру нерухомих пам’яток України за категорією місцевого значення.

Крім того, у 2019 році до Мінкульту передали облікову документацію на перелік об’єктів культурної спадщини, що пропонуються до занесення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України за категорією місцевого значення, з яких тільки на вулиці Пушкінській – 24 об’єкти. Також подано для надання такого статусу будинки на вул. Б. Хмельницького, 9-Б та кутовий будинок на вул. Пушкінській, 20-А/Б, історичні будинки на вул. Кирилівській, 35 (Пивоварний завод), б-рі Шевченка, 1, б-рі Дарницькому, 23, пров. Політехнічному, 2-А та об’єкти культурної спадщини комплексу споруд київського Арсеналу (колишній завод «Арсенал») на вул. Московській, 2-8.

Вас також можуть зацікавити новини