Українські військові будуть відповідати на обстріл бойовиків, навіть якщо заборонити їм / facebook.com/pressjfo.news

Українські військові на Донбасі будуть відповідати на обстріл бойовиків "Л/ДНР" навіть у випадку одержання наказу не стріляти у відповідь.

Читайте також"Є чіткі червоні лінії" : у Зеленського спростували дві "зради" про "заборону стріляти" та "зняття блокади ОРДЛО"

Як повідомляє "Обозреватель" таку думку в ефірі ObozTV висловив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Георгій Тука.

Відео дня

Таким чином він прокоментував слова глави української делегації на переговорах з врегулювання ситуації на Донбасі Леоніда Кучми про те, що ЗСУ в певних ситуаціях не мають відповідати на ворожі обстріли вогнем.

Заступник міністра нагадав, що раніше вже були спроби заборонити ЗСУ відповідати на обстріли.

"Але коли у наших хлопців існує небезпека для їхнього життя, а я, наприклад, командир артилерійської бригади і маю наказ не відкривати вогонь, а мені по рації постійно йде доповідь моїх друзів, що їх там зараз знищують. Вибачте, що я нелюдь, що я буду виконувати ці накази, щоб моїх братів знищили? Я звичайно буду палити, щоб припинити вбивство моїх друзів", – зазначив він.

На уточнююче питання, чи ігнорували б українські військові наказ головнокомандувача не відповідати на обстріли, Тука зазначив: "Я в цьому переконаний".

Нагадаємо, глава української делегації в Тристоронній контактної групи в Мінську Леонід Кучма вважає, що українські війська під час режиму тиші на Донбасі не мають відповідати на провокаційні обстріли" з цивільних об'єктів.

Про це Кучма сказав в четвер на брифінгу в Адміністрації президента минулого тижня. На його думку, умова "не стріляти" має стосуватися виключно "провокаційних обстрілів".

"Коли приїжджає якась установка або в дитячий сад, або будинок, або взагалі в населений пункт і веде обстріл наших територій. Скажіть, будь ласка, ми можемо, якщо бачимо, що це з такого, дитячого, умовно кажучи, саду, ми можемо давати відповідь?", – пояснив представник України.

Він зазначив, що відповідати вогнем треба, "коли йдуть бойові дії на відповідній території, де немає таких населених пунктів".