Єнс Столтенберг / REUTERS

Генеральний секретар Організації Північноатлантичного договору Єнс Столтенберг заявляє, що в Альянсі вітають зусилля з розведення сил у Золотому, але наголошують на необхідності виведення Росією військ з Донбасу.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Столтенберг сказав на спільній прес-конференції з віце-прем'єр-міністром з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитром Кулебою в порту Одеси.

Читайте такожБойовики обстріляли Золоте-4 напередодні розведення сил

Відео дня

На запитання, чи справді, на його думку, в Золотому відбувається двосторонній процес розведення сил або там відбувається одностороннє відведення українських військ, Столтенберг відповів: "Ми вітаємо усі зусилля, які спрямовані на зменшення напруженості, на відведення військ і на забезпечення мирного урегулювання конфлікту на сході України".

За словами Столтенберга, був помітний певний прогрес у Станиці Луганській. "Ми вітаємо інші зусилля, які слідують цьому прикладу", - сказав він.

"Але ми знаємо, що ще доведеться пройти довгий шлях, оскільки там все ще є порушення режиму припинення вогню. І ми також бачимо, що спостерігачам ОБСЄ не дозволяють вільно працювати", - заявив генсекретар НАТО і додав, що на Донбасі СММ ОБСЄ перешкоджають здійснювати за допомогою безпілотників спостереження.

"Але я вітаю оновлені зусилля і ще більшу динаміку від президента Зеленського, спрямовані на знаходження мирного врегулювання, і НАТО підтримує ці зусилля", - наголосив він.

Водночас Столтенберг сказав: "НАТО дуже чітко заявляє, що Росія має особливу відповідальність, щоби втілити Мінські угоди".

"Вона має вивести усі війська, усіх своїх офіцерів і припинити дестабілізацію сходу України", - наголосив Столтенберг.

Як повідомляв УНІАН, 29 жовтня о 12.00 в районі населеного пункту Золоте-4 о 12.00 розпочався процес розведення сил і засобів з обох сторін від лінії розмежування. Зокрема, в районі Золотого сили і засоби відводяться на відстань 1 км, процес має тривати не більше 30 днів.

У штабі операції Об'єднаних сил наголосили, що жодних територій під час розведення Україна не здає, а підрозділи Збройних сил України не залишили жодного населеного пункту.

Командувач Об’єднаних сил Володимир Кравченко заявив, що ЗСУ в разі будь-яких провокацій противника в Золотому готові надати захист цивільним.