Член команди Spirit America навів болючі уроки для WSJ, чому США мають підтримувати Київ у війні проти РФ. Згадував і про Бучу  / facebook.com_GeneralStaff.ua

Досвід війни в Україні показує, що в росіян на меті тільки "вбивати": українців почали знищувати ще у 2014 році, а після початку повномасштабної війни весь світ злякали кадри "зґвалтованої" росіянами Бучі.

Якщо США як слід не звернуть уваги на цей трагічний досвід і не переконають суспільство, що продовжувати допомагати Києву - необхідність, Вашингтону доведеться жити зі страшними наслідками від "перемоги Росії" щонайменше кілька поколінь. Про це пише The Wall Street Journal, наводячи думки члена волонтерської організації Spirit America Джима Хейка, який на власні очі бачив злочини росіян в Україні. 

За його словами, він відвідував позиції українських військових в Донецьку у 2015 році, через рік після того, як Путін розв'язав свою гібридну війну з Україною. Тоді Хейк мав зустріч з командиром української армії Олександром Гроздьковим. Останній знайшов тіла понад 600 українських солдатів, вбитих росіянами.

Відео дня

У 2016 році Хейк також відвідував одну з передових позицій ЗСУ на Донбасі (в зоні села Чермалик), і знову на очі впевнився, - росіяни знищують українців. Тоді ворожа артилерія вбила двох бійців ЗСУ. 

Загалом з 2014 по 2021 рік через дії РФ в регіоні загинуло понад 14 000 людей, в той час, як Росія нібито пообіцяла "припинити вогонь". Але обстріли по-справжньому ніколи не припинялися, попри будь-які тимчасові перемир'я, вказав волонтер.

Але це не найгірший досвід. Після початку повномасштабної Хейк побував в Бучі і дізнався інші жахи. Один з українців показав болюче відео на зруйнованій обстрілами РФ кухні. Там його діти гралися, жили "мирним життя", поки Росія не стала непроханим гостем у Бучі. 

"Я провів день з українським медиком, який попросив нас не надавати машини швидкої допомоги з червоними хрестами, бо ці позначки зроблять їх ще більшою мішенню", - згадав він.

Волонтер спілкувався з юними українцями, школярами, село яких пережило окупацію РФ. Їхній заклад освіти росіяни використовували, щоб проводити допити. 

"Студенти розповіли мені, як снайпери цілилися в них, коли вони виходили з дому. Молоді і старі, військові і цивільні, українці знають, що Путін не зупиниться, поки не зазнає поразки", - акцентував він. 

За словами волонтера, Spirit America має чималий досвід боротьби та допомоги країнам, які відстоюють демократію. "Ми бачимо відбитки пальців Росії у найгірших подіях, що відбуваються у світі", - заявив він, згадавши про Ірак та Сирію. 

Наразі Росія майже "всюди": підтримує ХАМАС в діях проти Ізраїлю, впливає на рішучість Китаю щодо Тайвані, адже КНР зважає на "успіхи" Путіна в Україні. 

Частина американців розуміє рівень загрози та роль України. Команді Spirit America надійшло понад 66 мільйонів доларів донатів на допомогу українським бійцям. Однак зараз Україні потрібно, щоб Вашингтон більше тиснув на американську громадськість: дав зрозуміти, чому Києву необхідно допомагати.

"Якщо наші політичні лідери віддадуть перемогу Росії, ми будемо жити з її наслідками ще кілька поколінь", - резюмував він. 

Зеленський впевнений - США не зрадять Україну

Під час останнього візиту до США лідер України Володимир Зеленський закликав місцевих законодавців схвалити нову необхідну допомогу в 61 мільярд доларів. Але 2023 рік вже на межі завершення, Bloomberg вважає, що США не встигнуть прийняти важливі рішення цього року. 

19 грудня на свої конференції щодо підсумків року Зеленський звернув увагу на момент підтримки з боку США та висловив надію, що Вашингтон не зрадить своїм обіцянкам.

"Я впевнений, що США нас не зрадять, і , про що ми домовились із США, буде виконано повністю", - наголосив він.

Вас також можуть зацікавити новини: