Легіон "Свобода Росії" та Російський добровольчий корпус у вівторок заявили про продовження "звільнення" Бєлгородської області РФ. Слідчий комітет РФ нарешті визначився з кримінальною справою за фактом подій на Бєлгородщині, а в Кремлі висловлюють стурбованість. Усе це свідчить про те, що Російська Федерація повністю інформаційно провалила цей кейс.

З інформаційної точки зору, Росія виявилась вкрай вразливою до подібних акцій

Майже півдоби у РФ фактично нічого не коментували не тільки на рівні офіційних органів влади, а й на місцевому рівні. Місцева влада, скоріше за все, отримала команду "зверху" нічого не коментувати, оскільки ніхто не знав, як це робити. За словами Пєскова, навіть Путіна про ситуацію проінформували 22 травня близько 16 години за київським часом. Тобто, скоріше за все, вони просто не знали, що і як робити, як взагалі до цього ставитись, якою повинна була бути реакція. Це також було помітно на рівні усіх їхніх пропагандистів. Вони, що для них дуже нехарактерно, починали свої програми з того, що, мовляв, ми не знаємо, що там точно відбувається, але відбувається щось погане.

Відео дня

Таким чином, з інформаційної точки зору, Росія виявилась вкрай вразливою до подібних акцій.

Річ у тім, що треба було реагувати оперативно, а вони цього не вміють, цьому не навчені. Темники швидко не працюють. Та й багато з тих, хто приймає рішення на місцях, взагалі бояться, адже все треба погодити з вищим керівництвом, що дуже затягує реагування. Саме тому лише станом на сьогоднішній ранок в Росії приблизно вибудували схему, як реагувати на ситуацію, як це коментувати і чим це повинно закінчитись (передусім, в інформаційному полі).

Однак на широкий загал росіян це подіє значно меншою мірою, ніж на жителів безпосередньо Бєлгородської області

Зараз вони роблять формальні речі, які повинні зробити. Зокрема, що стосується кримінальної справи. Яку вони можуть відкрити? Тільки тероризм. Адже війни, як такої, в Росії немає, тому вони не можуть розповідати про порушення правил війни й залишається тільки тероризм. Плюс, ця тема деякою мірою підходить до наративів, в яких вони живуть ще з середини 90-х, коли їх постійно кошмарили терористичними операціями. Тому тут є певна внутрішня логіка, якої вони дотрималися.

Однак на широкий загал росіян це подіє значно меншою мірою, ніж на жителів безпосередньо Бєлгородської області. Для розв’язання місцевих проблем з Москви, скоріше за все, делегують якогось куратора, спустять певний "десант", щоб погасити невдоволення. Почнуться якісь рейди по бомбосховищах і так далі. Але очікувати, що, наприклад, губернатор буде покараний за не підготовку до таких ситуацій, не варто. Якщо його зараз посадити, то це означатиме – розписатися в тому, що дійсно роздерибанили всі кошти, які на ті бомбосховища й укріплення виділялися. Тому, навпаки, виділять ще більше грошей, прикриваючись розповідями про те, що об’єктивно не могли закрити весь величезний кордон з Україною тими коштами, що в них були. Простими словами, продовжать далі дерибанити, стягувати якісь додаткові сили в область, будуть розповідати про те, що їм потрібна стіна на кордоні… Але нового нічого не зроблять, а ці заяви будуть спрямовані виключно на внутрішнього споживача.

Що стосується реакції на це на міжнародному рівні, ефекту дії Росії мати не будуть

Цікаво також, що вони вже втратили час зібрати засідання Радбезу ООН. Проте, думаю, на міжнародний рівень вони все одно якось вийдуть і будуть бити на тему тероризму. Мовляв, ми вже давно боремось з тероризмом, а Україна саме тероризмом займається. Думаю, саме цю тему Росія буде качати. Принаймні для внутрішнього споживача це буде додаткова аргументація, навіщо взагалі почали війну. Хоча логіки тут ніякої нема, але для росіян підійде.

Однак, якщо вони почнуть цю тему розкручувати на міжнародному рівні, в будь-якому випадку право голосу буде і в України. І впевнений, що на тому ж майданчику ООН пан Кислиця одразу наведе усім прізвища й фото росіян, які ведуть боротьбу в Бєлгородській області.

Що стосується реакції на це на міжнародному рівні, ефекту дії Росії мати не будуть. В цьому сенсі показово те, що ніхто з наших міжнародних партнерів не виступив з якимись критичними зауваженнями. Тобто для України це не буде мати ніяких негативних наслідків. Позиція, яку ми зараз зайняли в цій історії, хоча й стьобна, але аргументована. Публічно ми цей двобій виграли з розгромним рахунком.

Проте РФ спробує цю тему покачати. Адже не робити нічого – це взагалі катастрофа.

Ігор Рейтерович, кандидат політичних наук, політолог