Знищення танків на американських штурмовиках А-10 є занадто ризикованою місією для пілотів / Фото - US Air Force

Знищення танків на американських штурмовиках А-10 є занадто ризикованою місією для пілотів.

Про це йдеться у матеріалі порталу Defense Express. Видання посилається на комікс часів "Холодної війни", датований 1977 роком. Його автори "у неполіткоректному форматі" пояснювали пілотам штурмовиків A-10, як найкраще використати бортове озброєння для знищення радянських танків Т-62.

"Наприклад, що стосувалось ефективного використання бортової шестиствольної 30-мм гармати, то тут автори коміксу пропонували льотчикам пройти своєрідну гру – на схематичному зображенні Т-62 розмалювати у зелений колір реально вразливі місця танка, у червоний – невразливі для бортової гармати ділянки, ну а чорним – взагалі ті зони, в які навіть цілити не варто", - пояснюють експерти.

Відео дня

При цьому, за словами експертів, основна мета цієї інструкції – не стільки вказати на вразливі місця радянських основних бойових танків (ОБТ), а підготувати пілотів A-10 до того, що знищення танків на таких штурмовиках – насправді ризикована місія, внаслідок якої багато хто не залишиться живим.

"Тим більш, що за часів "Холодної війни" Пентагон опирався на розрахунки, що в разі "великої війни" в Європі Армія СШ втрачатиме мінімум десяток A-10 кожні 24 години, а весь наявний флот в 700 штурмовиків цього типу "зітреться" в боях проти радянської армії максимум за 2 тижні", - підкреслюють експерти.

За їхніми словами, штурмовики A-10 планувалося використовувати скоріше як допоміжний протитанковий засіб, на додачу до ударних вертольотів як головного інструменту проти радянських ОБТ.

Отримання Україною американських штурмовиків A-10

Американський A-10 крутіший за радянський Су-25: A-10 Thunderbolt II, який має неофіційну назву "Бородавочник" є одним із кандидатів на посилення Повітряних Сил України.

Постачання саме цього штурмовика не виключив міністр повітряних сил США Френк Кендалл, який повідомив що розглядаються всі шляхи посилення ЗСУ.

Вас також можуть зацікавити новини: