Фокін увійшов до складу ТКГ / скріншот

Перший президент України, глава української делегації на мінських переговорах Леонід Кравчук розповів, які питання буде курирувати в ТКГ Вітольд Фокін, який сьогодні офіційно увійшов до її складу.

Читайте такожОбмін полоненими: Україна передала ОБСЄ список з близько 100 осіб

За словами Кравчука, Фокін буде відповідати за комунікацію з громадянським суспільством ОРДЛО, а залучили до переговорів його через досвід та позицію, пише "РБК-Україна". Кандидатура Фокіна, каже Кравчук, була запропонована главою Офісу президента Андрієм Єрмаком.

Відео дня

"Але сам Єрмак не може пропонувати без узгодження з президентом. Тому що людей, які працюють в українській делегації ТКГ, затверджує президент указом. Єрмак детально вивчив це питання, запропонував різні варіанти, в результаті Вітольд Павлович затверджений як перший заступник глави делегації", - зазначив Кравчук.

Також він підкреслив, що основне завдання Фокіна, хоч і не єдине, - стати комунікатором в переговорах інститутів громадянського суспільства, які перебувають на непідконтрольній та підконтрольній території.

"Вітольд Павлович працював з 16 років на Донбасі на шахтах, він особисто знає там багато людей. Він пройшов дуже довгий, дуже непростий шлях від коногона (були тоді коні на шахті) до прем'єр-міністра України. Людина, яка має позицію і досвід, який хоче, щоб Україна була державою, яка будує демократичне цивілізоване життя. Тому саме йому і запропонували почати цей діалог", - додав Кравчук.

Кравчук і Фокін в ТКГ: що було раніше

  • 28 липня стало відомо, що екс-президент Леонід Кучма вирішив припинити участь в роботі ТКГ з мирного врегулювання ситуації на Донбасі. Президент Зеленський зазначив, що він з повагою ставиться до рішення Кучми і подякував йому за роботу на чолі української делегації в ТКГ.
  • 29 липня Зеленський повідомив, що на посаду нового глави делегації України в ТКГ розглядаються кандидатури чинного першого заступника голови української делегації, віце-прем'єр-міністра України Олексія Резнікова, першого президента України Кравчука і ще кількох людей.
  • 30 липня Зеленський призначив Кравчука головою української делегації в Тристоронньої контактній групі в Мінську.
  • 4 серпня перший президент України, голова української делегації в ТКГ Леонід Кравчук заявив, що Вітольду Фокіну запропонована посада "координатора комунікацій всіх сторін" в складі ТКГ.