Україна не отримала адекватної відповіді щодо дзеркальної інспекції позицій бойовиків на Донбасі / фото УНІАН

Україна не отримала адекватної відповіді на запит щодо дзеркальної інспекції районів розташування незаконних збройних формувань ОРДЛО, в яких моніторингова місія ОБСЄ зафіксувала факти наявності порушень.

Про це йдеться в повідомленні на сайті Офісу президента України.

Читайте такожЯременко розповів про деталі спільного з бойовиками "інспектування" позицій ЗСУ

Відео дня

Зазначається, що українська сторона з доброї волі та для остаточного підтвердження своєї чесності погодилася на те, щоб представник ОБСЄ в присутності представників сторін на лінії розмежування зафіксував факт відсутності будь-яких порушень домовленостей щодо режиму припинення вогню з боку України.

Водночас українська сторона звернулася з пропозицією дзеркально подивитися й на райони розташування незаконних збройних формувань ОРДЛО, в яких моніторингова місія дійсно фіксувала факти наявності порушень.

"Однак адекватної відповіді ми не отримали", - наголошують в ОП.

Також звертається увага на те, що запропонований формат інспекції передбачав технічний характер таких дій, а саме: у цивільному одязі, без одіозних представників, суто технічна процедура.

"Однак на сьогодні це неможливо з об’єктивних причин. Ключова з яких - відсутність порушень з нашого боку. Карантинні обмеження також впливають на деталі того, як могло б відбутися інспектування в районі Шумів", - додали у глави держави.

Тож, підсумували в Офісі президента, через дії Росії і бойовиків інспекція в районі Шумів Донецької області на даний час не може бути проведена.

"Враховуючи все це - фактичну відмову Росії та представників незаконних збройних формувань в ОРДЛО дотримуватися досягнутих домовленостей і працювати на основні здорового глузду заради підтвердження правдивих фактів щодо ситуації на лінії розмежування - констатуємо, що інспекція в районі Шумів Донецької області на даний час не може бути проведена", - йдеться в повідомленні.

Ситуація в районі Шумів і погрози бойовиків: всі подробиці

  • 5 вересня ватажок бойовиків "ДНР" Денис Пушилін пригрозив відкрити вогонь по позиціях українських військових з 8:00 7 вересня. Причиною анонсованих обстрілів він назвавши нібито порушення українською стороною домовленостей, досягнутих 22 липня щодо режиму тиші. Пушилін стверджує, що бойовики вимагали від ЗСУ закопати траншеї, які були вириті бійцями нібито після 22 липня, а потім ще й попереджали, що "мають повне право" усунути зазначені порушення самостійно. Утім, потім бойовики кілька разів переносили атаки на позиції ЗСУ.
  • 9 вересня ТКГ провела позачергове засідання з метою недопущення зриву режиму припинення вогню на Донбасі. Учасники консультацій домовилися про спільне інспектування в районі Шумів за участю представника координатора від ОБСЄ.
  • В Офісі президента заявили, що домовленість у межах Тристоронньої контактної групи про спільне інспектування в районі Шумів за участю представника координатора від ОБСЄ була досягнута з метою спростування фейків та недопущення нових провокацій.
  • Утім, спільне інспектування 10 вересня зірвалося. Росія і бойовики так званої "ДНР" висунули нові вимоги щодо спільної інспекції в районі села Шуми Донецької області, які не обговорювалися в ході позачергової конференції Тристоронньої контактної групи (ТКГ). 
  • У Зеленського пояснили, чому скасували "інспекцію" позицій ЗСУ поблизу Шумів на Донбасі
  • 22 липня учасники ТКГ дійшли згоди щодо повного та всеосяжного припинення вогню на лінії розмежування з 27 липня.