Ворогам доведеться довго ремонтувати Кримський міст, вважає експерт / фото t.me/shot_shot

Військово-політичний експерт Олександр Коваленко вважає, що ремонтні роботи на Кримському мосту, автомобільна частина якого серйозно пошкоджена, можуть затягнутися надовго.

Таку думку він висловив в ефірі телемарафону, відповідаючи на запитання щодо завданих Кримському мосту пошкоджень та наслідків цього. "Автомобільна частина дійсно пошкоджена досить серйозно. Але важко сказати, чи є у них можливість в іншому напрямку влаштувати саме реверсне сполучення. Це ми побачимо найближчими днями, чи вони зможуть це зробити. Але навіть якщо так, якщо буде відбуватися такий реверс, то це недостатньо буде високий рівень цієї пропускної здатності", - зауважив Коваленко.

Крім того, додав він, пошкоджена логістика мосту потребуватиме повної заміни прольоту. "Тобто ремонтні роботи, які можуть затягнутися надовго", - сказав експерт.

Відео дня

Водночас Коваленко зауважив, що основна частина усієї мілітарної логістики російських окупантів здійснюється не стільки автомобільними шляхами, скільки залізницею.

"Залізниця на Кримському мосту досі також працює не повноцінно. Вона працює в реверсі. І для того, щоб компенсувати цю автомобільну складову для постачання російському угрупованню саме автотранспортом їм доведеться її переорієнтувати саме на залізничну складову", - пояснив він.

За його словами, швидко окупанти зробити цього не зможуть. На думку експерта, за два-три дні росіяни вже почнуть заміну деякої цивільної та комерційної складової залізничного сполучення мілітарною, поступово її збільшуючи. Таким чином вони компенсують нестачу автомобільної дороги. Водночас на це піде певний час.

Говорячи про логістичні втрати російських загарбників, Коваленко зауважив: "Їм буде дуже складно відновити повноцінне постачання того рівня, яке відбувалося до сьогоднішнього інциденту. Але усе одно вони зможуть відновити цей рівень. Знову ж таки, через деякий час. За той час, як це відбудеться, їхнє угруповання саме через нестачу повноцінного логістичного сполучення матиме деякі проблеми з матеріально-технічним забезпеченням і не тільки".

На запитання, чи міг міст бути пошкоджений морськими дронами, експерт зазначив, що це точно не був ракетний удар.

"Якщо подивитися на ті пошкодження, які є на мосту, то там нема ознак ракетного удару. Отже, вибух відбувався не на поверхні чи зверху, тобто у повітрі… Якщо дивитися з фізичної точки зору, то вибух відбувався під мостом. Але що то було та як воно було - невідомо. І хто за цим стоїть - також дуже важко сказати", - зауважив Коваленко.

Крім того, відповідаючи на запитання, наскільки Росія зможе сухопутним коридором компенсувати виключення Кримського мосту з ланцюжка постачання озброєння, експерт підкреслив, що для того, аби повністю виключити міст з цього ланцюжка, потрібно "зруйнувати ще по прольоту хоча б та залізницю".

"Все ж таки залізничне сполучення, як ми бачимо, воно є, воно працює. Те, що воно працює не повноцінно, - це інше питання. Але частково воно компенсує ось ці потреби. Якщо вилучити взагалі Кримський міст, то для росіян розпочнеться логістичне пекло", - сказав він.

Так, за словами Коваленка, це буде величезною проблемою, в першу чергу, для всього південного угруповання окупаційних військ.

На запитання, скільки часу може знадобитися на ремонт мосту, експерт сказав: "На це може знадобитися місяць, два місяці. Приблизно так. Залежно від того, наскільки вони поквапляться взагалі із заміною цього прольоту".

Він додав, що набагато важче відновлювати залізничну частину. "Вони повноцінно залізницю досі не змогли з 2022 року відновити. Своєю чергою, вони дуже швидко відновили автомобільний проліт. Тобто на це може піти 2-3 місяці, якщо по максимуму брати", - сказав Коваленко.

Пошкоджено Кримський міст - що сталося

Як відомо, сьогодні вранці, 17 липня, стало відомо, що стратегічно важливий об'єкт окупантів - Кримський міст (Керченський міст) - було пошкоджено.

Розглядаються різні версії: за однією з них, міст міг бути пошкоджений через порушення Росією будівельних норм. Також вважається, що міст могли підірвати. За словами речника Української добровольчої армії "Південь" Сергія Братчука, Кримський міст міг атакувати російський "Шахед".

Водночас у Службі безпеки України заявили, що розкриють деталі пошкодження Кримського мосту після перемоги над російськими окупантами.

Вас також можуть зацікавити новини: