Також він розповів, чого наразі найбільше потребують військові на фронті / колаж УНІАН, скриншот, фото УНІАН

Військовослужбовець Роман Сініцин, який раніше працював у фонді Сергія Притули заявив, що не погоджується зі словами очільника фонду "Повернись живим" Тараса Чмута про те, що призовний вік потрібно знижувати. Однак, військовий додав, що все ж з часом це доведеться зробити.

"Тараса дуже поважаю. Але він не військовослужбовець, а я є військовослужбовцем. І мені треба більше балансувати. Я не можу сказати, що погоджуюся зараз з Тарасом, що от треба знижувати вік. Але я допускаю варіант, що у нас не буде іншого виходу, якщо не прийдуть люди, які ще не прийшли і які не розуміють рівня й масштабу загрози, які стоять не перед якоюсь ефемерною державою, а конкретно перед нами, перед нашими дітьми і рідними", - зауважив Сініцин в інтерв'ю "Українській правді"

За його словами, також наразі військовим на фронті в першу чергу потрібні РЕБи для боротьби з ворожими дронами та наземними БпЛА, системи ЗРК, бронетехніка й безпілотники. 

Відео дня

"Дрони - це ж широке поняття: є наземні платформи, є штуки, які літають, а є штуки, які бомблять. Але ключова потреба - це люди", - наголосив воїн.

Сініцин додав, що нині ворог найчастіше використовує на фронті такі БпЛА, як "Орлани", "Zala" в парі з "Ланцетами".

""Орлани" літають уже на тактичну глибину, 100 плюс кілометрів. Нам треба більш ефективно з ними боротися різними засобами - і ППО, і радіоелектронної боротьби. В цьому напрямку ведуться роботи, тут ми вже наздоганяємо", - запевнив військовий.

Він підкреслив, що ЗСУ мають свої хороші аналоги РЕБ, проте у росіян також є якісні продукти для війни, адже вони їх постійно вдосконалюють.

"Більше того, ворог їх масово випускає, вони масово навчають пілотів. FPV теж проблема. У них уже теж з'являються дрони з тепловізійними камерами, бо світ відкритий і комплектуючі цивільного призначення можна купити в якихось маркетплейсах, замовити 1000 контейнерів у Китаї на заводі і в тебе вже є нічні дрони. Це постійна умовна гра наввипередки", - пояснив військовослужбовець.

За словами Сініцина, війна постійно трансформується, адже все розвивається у швидкому темпі, зокрема у цьому відіграє роль і штучний інтелект. Він вважає, що за два роки все зміниться ще більш кардинально. 

На його думку, ШІ може кардинально змінити хід війни, проте на будь-яку дію є своя протидія. 

"На будь-який ворожий штучний інтелект знайдеться дружній штучний інтелект. Тобто тактика застосування військ постійно змінюється.  Тому що копійчана штука за 500 чи 1000 доларів може спалити танк за 3 мільйони доларів на раз (клацає пальцями). І це відбувається постійно", - запевнив воїн.

Сініцин додав, що раніше Україна сильно відставала від росіян у галузі радіоелектронної боротьби, проте зараз ситуація вирівнюється.

"За останній рік - пів року з'явилося дуже багато технічних рішень саме в галузі засобів РЕБ. Причому це вітчизняні - і державні підприємства щось продукують, і приватних виробників побільшало. Світова оборонка дивиться на нас під дуже великим мікроскопом і застосовує на нашому досвіді величезну кількість технічних рішень і на продаж, і для своїх локальних збройних сил. Тому світові виробники теж дуже швидко адаптуються до цієї історії з дронами, FPV і теж пропонують якісь рішення", - підсумував він. 

Інші заяви Романа Сініцина під час інтерв'ю

Також військовий, який служить у підрозділі аеророзвідки Сил оборони і зараз перебуває на Харківському напрямку, заявив, що найбільше його дратують на фронті папірці

"Бюрократія, можливо, спрощується, але папірців все одно залишається багато. Спочатку воно було важко. Потім, коли навчився їх оформлювати, то стало трохи легше. Я як молодший офіцер пишу дуже багато різних папірців. На це доводиться знаходити час, бо по-іншому не працює", - зауважив він. 

Крім того, Сініцин наголосив, що не варто забувати, що Україна протистоїть країні-агресору, яка має багато ресурсів, величезну армію, і головна мета якої - усіх нас знищити. Також він дав свій прогноз щодо війни

"Мені хотілося б, щоб побільше людей усвідомили, що нас ніхто не врятує, крім нас самих. А те, що ворогу можна давати бій, те, що можна його х*рячити дуже ефективно й красиво, ми це довели вже не один раз і не десятки разів", - сказав військовий. 

Вас також можуть зацікавити новини: