Черник розповів, що саме війська партнерів можуть робити в Україні / колаж УНІАН, фото twitter.com/USNATO, скриншот 

Військовий експерт та полковник запасу Петро Черник в ефірі телемарафону прокоментував інформацію про те, що влада країн Балтії та Польщі припускає введення військ в Україну

"Запросто, а чому не можуть? Миротворча місія в Іраку, там не було ніякого НАТО. 34 країни у двосторонньому форматі уклали угоду зі Сполученими штатами і надіслали туди свої війська. Нещодавня американська війна в Афганістані – 15 країн. Двосторонні угоди такого порядку є абсолютною нормою у воєнно-технічній та стратегічній співпраці", – сказав Черник.

Він також розповів, що саме війська партнерів можуть робити в Україні: "Не треба самим собі викривляти реальність, що, мовляв, поляки будуть за нас воювати. Ні, цього не буде. Якщо таке і станеться, то найімовірніше це буде процес заміщення – у нас є величезний українсько-білоруський кордон, там стоять наші війська. От їх будуть вивільняти у такому режимі". 

Відео дня

Крім того, експерт прокоментував можливість збиття російських ракет країнами НАТО, які межують з Україною. За його словами, такий сценарій малоймовірний. 

"Умовно "Patriot" випустить ракету з території Польщі та зіб'є ту ж Х-101 – це вже прямий воєнний інцидент з Російською Федерацією. Доктринально НАТО не документувало такого типу ведення бойових дій. Як на це реагувати? Запускати 4 статтю чи вже потім 5, чи не запускати. Тому дуже малоймовірно, що таке станеться. Але те, що розмови почалися – це сигналізується чимось для нас корисним", – пояснив Черник.

Іноземні війська в Україні: останні новини

Першим про можливу відправку зарубіжних військових в Україну заговорив президент Франції Еммануель Макрон. Втім, велика кількість країн-членів НАТО розкритикували цю ідею.

Напередодні німецьке видання Der Spiegel зазначило, що влада країн Балтії та Польщі припускає введення військ в Україну, якщо російські окупанти досягнуть успіху.

На думку Newsweek, ідея введення військ НАТО в Україну знаходить все більше прихильників у Європі.

Натомість видання Bild зазначило, що НАТО може взяти під захист небо над заходом України. Наразі в Альянсі тривають активні обговорення цього питання.

Вас також можуть зацікавити новини: