Експерт сказав, яка дивізія РФ становить загрозу для України / фото REUTERS

У Росії в кількох десятках кілометрів від кордону з Україною (Луганська область) розташована 3-тя мотострілецька дивізія. Вона базується поблизу населених пунктів Богучар і Валуйки й сьогодні становить для України найбільшу військову загрозу.

Про це заявив військовий експерт Олег Старіков в ефірі телеканалу "Україна 24".

"Я завжди для того, щоб робити висновки, беру інформацію з офіційних джерел. Це Міністерство оборони, Збройні сили й Головне управління розвідки... Вони кажуть - так, дійсно біля кордонів України з 2016 року зосереджуються підрозділи 20-ї армії, штаб дислокації Воронеж, і дві бойових дивізії - 144-я і 3-я мотострілецькі дивізії", - зазначив він. І уточнив, що підрозділи 144-ї дивізії розташовані далеко від кордону з Україною - на відстані до 300 км.

Відео дня

"Так ось, по всій військовій науці і військовому мистецтву ця дивізія входить в Західний військовий округ. Її призначення захід, а не Україна. Україна - це друге її завдання. А перше завдання-Захід. А ось 3-тя дивізія мотострілецька, яка знаходиться Богучар-Валуйки, це для України дуже небезпечно", - вважає він.

Читайте такожНападу РФ на Україну не буде: екс-депутат Держдуми сказавши, чим нині зайнятий ПутінЗа словами експерта, 144-та дивізія несе для України "потенційну загрозу", що для військових є нормальним станом справ.

Загострення на кордоні РФ і України

11 листопада Bloomberg опублікувало статтю, в якій говорилося про ризики повномасштабного нападу Росії на Україну. В агентстві зазначили, що в колах американських і європейських дипломатів серйозно схвильовані нинішнім переміщенням російських військ у бік кордону України.

У самій Москві це заперечують, називаючи осінню передислокацію військ "демонстрацією сили".

На початку листопада в західних ЗМІ почала з'являтися інформація з посиланням на дані супутникових знімків про активне переміщення російських військових до кордону з Україною. 

При цьому, в Міноборони України дану інформацію заперечували.

Це вже друга ймовірна хвиля загострення на російсько-українському кордоні з березня 2021 року. Однак, як пише Bloomberg, поки концентрація військ РФ відбувається переважно вночі, тоді як навесні в Кремлі відкрито погрожували наступом, чинячи політичний тиск на Україну, ЄС і США.