Що відбувається у Маріуполі сьогодні? / фото REUTERS

У Донецькій області складною залишається ситуація в Маріуполі, який РФ фактично розбомбила.

УНІАН у режимі онлайн розповідає, що відбувається у місті сьогодні, 1 травня:

21:41 У розбомбленому Маріуполі окупанти почали поширювати пропагандистську пресу.

Відео дня

21:36 "Азов" показав унікальні кадри операції з порятунку людей у Маріуполі.

21:01 Зеленський прокоментував початок евакуації людей із "Азовсталі".

"Сьогодні нам нарешті вдалося розпочати евакуацію людей із "Азовсталі". Після багатьох тижнів переговорів, після багатьох спроб, різних зустрічей, дзвінків і пропозицій. Не було жодного дня, щоб ми не пробували знайти таке рішення, яке забезпечить порятунок наших людей. Сьогодні вперше за всі дні війни запрацював цей життєво необхідний коридор. Вперше було дві доби справжнього припинення вогню", - зазначив президент.

19.44 Українські зірки переспівали хіт Скрябіна "Місця щасливих людей". У новій версії композиції закордонні міста замінили на Київ, Ірпінь, Харків, Маріуполь, Херсон, Суми, Чернігів та Львів, які постраждали від бомбардування російських окупантів.

19:38 Евакуацію з Маріуполя мирного населення, яке перебуває не на "Азовсталі", а в інших районах міста, перенесено на завтра, 2 травня. Про це повідомила в Telegram Маріупольська міська рада.

18:30 Операція з евакуації в Маріуполі громадянських людей з "Азовсталі" триває. Про це повідомила віце-прем'єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

Вона зазначила, що про цю операцію не повідомляли раніше, бо робили все, щоб вона відбулася.

"Понад 100 людей евакуйовано", - наголосила вона.

За її словами, все це вдалося завдяки зусиллям президента України за підтримки генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша, Міжнародного Комітету Червоного Хреста.

18:00 Президент України Володимир Зеленський повідомив, що почалася евакуація цивільного населення, яке перебувало в притулку підприємства "Азовсталь" у Маріуполі.

фото Reuters

17:00 Представник ООН підтвердив інформацію про те, що 1 травня відбувається евакуація мирних жителів із заводу "Азовсталь" у Маріуполі, повідомляє Reuters. За його словами, операція розпочалася 29 квітня і зараз координується з Міжнародним комітетом Червоного Хреста, Україною та Росією.

Представник ООН додав, що подробиці розголошувати не можна, щоб не ставити під загрозу безпеку цивільних та колон.

15:34 - Папа Римський назвав бомбардування та руйнування Маріуполя варварськими, закликавши забезпечити гумкоридор для людей на "Азовсталі".

13:29 Офіційно. Сьогодні можлива евакуація мирного населення із Маріуполя до Запоріжжя. Збір людей о 16.00 біля ТРЦ "Порт Сіті". Якщо у вас залишилися родичі або знайомі в Маріуполі, намагайтеся зв'язатися з ними всіма способами. Телефонуйте, пишіть і кажіть, що є можливість виїхати до Запоріжжя, де безпечно

11:58 Спрощений режим вивезення тварин за кордон із України більше не працює.

Головні новини Маріуполя за сьогодні: що відбувається у місті 1 травня

11:32 Офіційно! З 10:00 до 15:00 буде відкрито "зелений коридор" для громадян, які бажають виїхати на територію підконтрольну супротивникам у районі Кам'янського. Просимо стежити за безпековою ситуацією. У разі зміни ситуації у безпеці коридор буде закрито. Інформація про можливість проїхати у зворотному напрямку – від Бердянська до Запоріжжя уточнюється.

11:19 ЗСУ знову непогано удобрили українську землю: за добу +300 орків. Загальні втрати армії мародерів вже становили 23 тисячі 500 солдатів.Віримо у наших військових! Україна переможе.

Головні новини Маріуполя за сьогодні: що відбувається у місті 1 травня

9:10 Компанія Maxar Technologies оприлюднила супутникові знімки комбінату "Азовсталь" у Маріуполі. На них видно, що конструкції сталеливарного заводу практично зруйновані унаслідок бомбардувань та артилерійських ударів російської армії. Фото: Maxar Technologies

Головні новини Маріуполя за сьогодні: що відбувається у місті 1 травня

06:59 Міністерство інфраструктури закрило морські порти Маріуполя, Бердянська, Скадовська та Херсона до звільнення цих територій від російської окупації.

06:53 Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко повідомив, що росіяни почали використовувати розграбовані музейні експонати для фейкових новин. Так, російськими пабликами масово пішло це фото, як "трофей здобутий у бою в українських військових". Насправді ця медаль є одним із експонатів Маріупольського краєзнавчого музею. Яка була викрадена днями разом із картинами Куїнджі та унікальною бібліотекою.

Росіяни використовують розграбовані музейні експонати для фейкових новин / фото t.me/andriyshTime

Як повідомляв УНІАН, у Маріуполі продовжуються запеклі бої з ворогом. Окупанти не припиняють завдавати артилерійських і авіаційних ударів по місту. Меткомбінат "Азовсталь", де перебувають як цивільні, так і військові, практично зруйнований. Захисники сподіваються, що місто деблокують політичним або воєнним шляхом.

27 квітня у Маріупольській міській раді повідомили, що на "Азовсталі" перебуває не менше 2 тисяч цивільних.

Вас також можуть зацікавити новини: