Протитанковий гранотомет Panzerfaust 3 / Bundeswehr

Одразу після повномасштабного нападу РФ країни-члени НАТО активізували свою допомогу Україні. Навіть Німеччина, яка перед початком війни говорила, що готова надати лише 5000 шоломів, у середині березня заявила, що спустошила склади та починає закупівлі нового озброєння для України.

І одним з видів допомоги для ЗСУ став Panzerfaust 3 - протитанковий гранатомет, який крім Бундесверу використовує ще сім країн, включно з Італією, Швейцарією та Японією.

Характеристики Panzerfaust 3

  • Вага: 15,2
  • Довжина: 120 см
  • Дальність стрільби: 300-400 метрів
  • Максимальна швидкість боєприпасу: 243 м / с
  • Бронепробиття: 700 мм (для версії 3т-понад 800 по динамічному захисту)

Слід підкреслити, що Panzerfaust 3 одразу створювався для того, щоб знищувати танкову навалу. У 1978 році, коли Бундесвер сформував технічне завдання на нову зброю Холодна війна була у самому розпалі. І армія ФРН потребувала простого, масового та ефективного засобу знищення броньованого кулака СРСР, який у випадку Третьої світової мав дертися до Ла-Маншу.

Проте розробка Panzerfaust 3 затягнулась, а прийняли його на озброєння, коли у Європі вже "дув вітер змін" - 1987 рік, а серійний випуск взагалі почався вже після падіння Берлінського муру у 1990 році.

Протитанковий гранотомет Panzerfaust 3 / Bundeswehr

Проте закладені у нього можливості доволі швидко пробили німецькому гранатомету дорогу на міжнародний ринок. Якщо порівнювати Panzerfaust 3 з РПГ-7, як найбільш масовим гранатометом у світі, то німецька зброя перевищує радянську вдвічі: 700 мм проти 260 мм у найбільш розповсюдженого пострілу РПГ-7В. 

Panzerfaust 3 - ціна гранатомета

Щодо ціни Panzerfaust 3 то будь-яких перевірених даних щодо вартості цього гранатомета у публічному просторі не існує. Можливо мова йде про цифри, мінімум, від декількох тисяч євро.

Пробити танк з Panzerfaust 3

Як і будь-який гранатомет Panzerfaust 3 призначений, в першу чергу, для боротьби з легкою броньованою технікою - бойовими машинами піхоти та бронетранспортерами. І для знищення всіх наявних у армії РФ БМП, БТР та БМД пробиття у 700 мм вистачає з головою. Навіть для найсучаснішого російського БМП-3.

Протитанковий гранотомет Panzerfaust 3 / Bundeswehr

Щодо танків, то звичайна версія Panzerfaust 3 немає тандемної бойової частини і тому бити умовний російський Т-72Б з цього гранатомета можливо у борта та корму.

А ось при застосуванні Panzerfaust 3Т існує вірогідність успішного пробиття танка  деякі зони лобової проекції попри динамічний захист. Боєприпас цієї модернізації легко впізнати по товстішому та більшому "носу".

Протитанковий гранотомет Panzerfaust 3 / U. S. Army Europe / Flikr

Проте, у будь-якому випадку, застосування протитанкових засобів сухопутного підрозділу відводить завдання знищення танків спеціалізованим протитанковим комплексам.   

Також слід зазначити, що Panzerfaust 3 має дві вкрай приємні особливості. Перша - можливість перетворення бойової частини з кумулятивної на осколково-фугасну, для цього потрібно витягнути або заховати "ніс" на реактивній гранаті. 

Друга - це "м’який старт", що дозволяє вести з нього вогонь з приміщень, що в умовах боїв у місті має вирішальне значення.

Вас також можуть зацікавити новини: