Перемир'я на Донбасі розпочалося з 27 липня / фото УНІАН

Спостерігачі Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ на Донбасі зафіксували 225 порушень режиму тиші після вступу в дію перемир'я з 27 липня.

Про це йдеться в щоденному звіті місії, оприлюдненому в суботу, 1 липня.

"З 00:01 27 липня до кінця звітного періоду місія зафіксувала загалом 225 порушень режиму припинення вогню", - йдеться у звіті.

Відео дня

Також зазначається, що СММ зафіксувала 9 порушень режиму припинення вогню в Донецькій області (в порівнянні з попереднім звітним періодом - 1) і 93 порушення режиму припинення вогню в Луганській області (де за попередній звітний період не зафіксовано жодного порушення).

Крім того, спостерігачі уточнювали повідомлення про чоловіка, який 27 липня отримав осколкові поранення в підконтрольній урядові України Мар’їнці Донецької області.

СММ також зафіксувала озброєння, розміщене з порушенням ліній відведення по обидві сторони від лінії зіткнення.

Читайте такожВіце-прем'єр Резніков розповів, чому РФ погодилася на перемир'я на Донбасі

У місії додали, що свобода пересування патрулів СММ обмежувалася на контрольно-пропускному пункті поруч з населеним пунктом Оленівка (непідконтрольний урядові України, 23 км на південний захід від Донецька).

Як повідомляв УНІАН, з опівночі 27 липня на лінії розмежування в районі проведення операції Об'єднаних сил на Донбасі діє режим повного і всеосяжного припинення вогню. Домовленість про перемир'я була досягнута учасниками Тристоронньої контактної групи (Україна, Росія, ОБСЄ) щодо врегулювання ситуації на Донбасі 22 липня.

Водночас у Кремлі заявили, що не можуть гарантувати припинення вогню на Донбасі.

За даними штабу ООС, у першу добу перемир'я на Донбасі було зафіксовано три обстріли з боку бойовиків.

28 липня збройні формування Російської Федерації здійснили постріл з підствольного гранатомета поблизу населеного пункту Шуми, 29 липня – обстріл з підствольного гранатомета неподалік Новолуганського, 30 липня двічі порушили режим припинення вогню біля Оріхового і Новотошківського.

31 липня бойовики здійснили 4 провокативних обстріли з гранатометів і стрілецької зброї в районі Водяного, Південного та Луганського, а 1 серпня – 1 обстріл біля Пісків.