16 листопада стався конфлікт між громадянами в Оболонському районі столиці через збір грошей на потреби українських військових / фото ua.depositphotos.com

Правоохоронці проводять перевірку щодо законності діяльності благодійного фонду, представники якого у військовій формі збирали кошти на вулицях столиці нібито на допомогу Збройним силам України. За цим фактом у поліції розпочато кримінальне провадження, повідомляє відділ комунікації поліції Києва.

За даними правоохоронців, ввечері, 16 листопада, низка Telegram-каналів поширила відео конфлікту між громадянами в Оболонському районі столиці через збір грошей на потреби українських військових. 

Поліцейські доставили до територіального управління поліції п’ятьох представників благодійного фонду. Цю подію кваліфікували як шахрайство - ст. 190 Кримінального кодексу України. 

Відео дня

Зазначається, що наразі у рамках розпочатого кримінального провадження дізнавачі перевіряють усіх представників фонду, а також документацію установи.

Водночас, військовий та ветеран Олег Симороз повідомив деталі конфлікту. Він розповів, що разом з небайдужими громадянами прийшов до однієї з точок, де організація "Врятуй рідну країну" збирає готівку, - біля виходу зі станції метро "Героїв Дніпра". Уточнюється, що очільником цієї організації є Микола Осаула.

Військовий разом з іншими людьми перебував там декілька годин, протягом яких їм погрожували та насміхалися над ветеранами.

За його словами, також вдалося дізнатися, що "волонтери" працюють за ставку заробітної плати, яку виплачує фонд із грошей, які люди донатять на ЗСУ. 

"Ну і враховуючи, що це готівка, то обліковувати її неможливо, саме тому шахраям так подобаються збори готівки. Далі частина грошей на карман, ну і на ЗСУ трохи, бо треба ж подяки у хлопців клянчити, бо бізнес має працювати", - додав військовий.

Як відомо, протягом кількох останніх місяців на багатьох вулицях столиці можна зустріти "волонтерів" у військовій формі, які закликають донатити готівку нібито на потреби Збройних сил України. Їхні "точки" були розташовані у доволі людних та популярних місцях, зокрема на Майдані Незалежності та вулиці Хрещатик, а також на виходах з деяких станцій метро.

Шахрайство під час війни - останні новини

В Україні ділки продають "білий квиток" від армії за 150 доларів. Шахраї пропонують підробити відповідну довідку від ВЛК за 100-150 доларів - такий мотиваційний кліп поширюється через Telegram і TikTok.

У ролику робиться акцент на тому, що українські чоловіки повинні подбати про власне життя заради своїх дітей - для цього пропонується зробити "білий квиток" й через нього виїхати за кордон.

Раніше УНІАН повідомляв, що шахраї ошукали на гроші маму загиблого військового. Йдеться про суму в 7,5 мільйонів гривень.

Аферисти наполегливо рекомендували 49-річній переселенці з Донецька покласти ці гроші на їх криптогаманець, залякуючи жінку, що таку суму небезпечно зберігати у банку.

Вас також можуть зацікавити новини: