В Україні обговорюють створення ПВК / ua.depositphotos.com

Створення приватних військових компаній в Україні може нести певну загрозу для правопорядку, а також дестабілізувати ситуацію в країні.

Таку думку висловив керівник проєкту "Інформаційна оборона" Фонду "Відкрита політика" Ігор Жданов. "Я не думаю, що у нас є потреба в створенні приватних військових компаній. Я думаю, що держава повинна зберігати монополію на Збройні Сили, на захист держави. Треба підсилювати власні збройні сили і туди робити свій "нахил", ніж створювати приватні військові компанії", - сказав в коментарі УНІАН. 

За словами Жданова, немає впевненості в тому, що такі компанії будуть абсолютно керованими. "Вони будуть створювати загрозу певну для правопорядку, в них буде зброя… І так в нас дестабілізована ситуація. А, на жаль, це буде ще в подальшому дестабілізувати ситуацію. Якщо говорити про мою особисту точку зору, я проти створення таких приватних компаній. Буде більше горя, ніж користі", - сказав експерт. 

Відео дня

Він зазначив, що в Україні обмежено використання зброї. "Вона може бути у приватних громадян лише як мисливська зброя. Не може бути пістолетів, окрім нагородної зброї. У нас ці всі речі дуже обмежені. Так, у нас є охоронні компанії, які займаються охроною офісів і т.п. Але вони не можуть застосовувати зброю вогнепальну. У них є спецзасоби, дубінки, балончики з газом, але немає зброї", - зауважив Жданов.

Загалом же, за його словами, питання створення приватних військових компаній - досить розповсюджене у всьому світі, але вони відрізняються від ПВК в Росії.

"Одна із перших ця ідея була народжена у Сполучених Штатах. Але, ПВК використовувалася там не для проведення бойових дій, а для охорони певних об’єктів в третіх країнах. Наприклад, в Африці чи в Іраку, коли американці туди зайшли. А в Росії вони вже були перетворені, спотворена вже була ситація, коли військова компанія вже просто як проксі російських військових сил застосовувалася. Це і під час війни на Донбасі, коли воювали російські збройні сили і російська військова компанія. І зараз, вже після початку широкомасштабної агресії", - прокоменутвав Жданов.

Створення ПВК в Україні: що відомо

Нагадаємо, у Верховній раді зареєстрували законопроект про міжнародні оборонні компанії в Україні. Пропонується дозволити їм діяти за кордоном, охороняючи об'єкти, людей чи території. 

Заступник командира Третьої штурмової бригади Максим Жорін назвав ідею створення приватних військових компаній в країні "адекватною і своєчасною".

Водночас військовий експерт Олександр Мусієнко вважає, що під час війни це створить ризики і небезпеки для внутрішньої стабільності країни.

Вас також можуть зацікавити новини: