Новий законопроект може призвести до появи приватних армій в Україні / фото ua.depositphotos.com

Військовий експерт Олександр Мусієнко вважає, що наразі, коли Україна воює з Росією, не на часі створювати в Україні приватні військові компанії, бо це створить ризики і небезпеки для внутрішньої стабільності країни.

"Перспективи може існують, але я можу сказати, що я не підтримую таку ідею категорично. Тому що розуміючи стан і напругу, яка є у суспільстві, і розуміючи, чутливість нашого суспільства, розуміючи, що у нас було дві революції, - я хочу нагадати, буквально протягом десяти років, і загалом те, що є така кількість зброї, це може створювати певні виклики і небезпеки у тому числі, що хтось цим може скористатися", - сказав Мусієнко у коментарі кореспонденту УНІАН.

Водночас, експерт висловлює розуміння, що ідея полягає у тому, щоби ці привітні військові компанії брали участь у діях за кордоном.

Відео дня

"Я це все розумію. Але, хтось може цим скористатися для того, щоби формувати свої приватні армії", - наголосив Мусієнко.

Він зауважив, що можна побачити, як через це пройшла країна-окупант Росія.

"І в Росії все ж таки дійшли до того, що їх треба влити у структуру безпосередньо збройних сил і міністерства оборони, і підпорядкували їх. Тобто, попри те, що вони їх активно використовували", - пояснив експерт.

За його словами, загалом, приватні військові компанії - це дуже тонка межа між легальність і нелегальністю їхньої діяльності.

"Тому що приватна військова компанія може виконувати певні завдання за договором у третіх країнах, не перебуваючи при цьому у статусі найманців. Але це має бути обов'язково третя країна, не в середині держави. Тобто, умовно кажучи, що ми створюємо приватну військову компанію і люди їдуть кудись за кордон і там, фактично, допомагають комусь", - сказав Мусієнко.

При цьому, ситуація зовсім по-іншому виглядає для внутрішньої політики тої країни, яка створює такі приватні армії.

"Але, всередині держави, враховуючи схильність анархічного влаштування певним чином суспільства, давайте визнаємо як є, створити ще й можливості мати свої приватні армії - це може підірвати ситуацію всередині країни, і створити дуже багато небезпечних прецедентів, тим більше, поки країна перебуває у стадії війни. Я вважаю, що поки, як мінімум, ми знаходимось у стані війни з Росією, нам потрібно зберігати структуру командування і керування чітку, за ієрархією", - наголосив Мусієнко.

Більше того, експерт підтримує ідею, що на час воєнного стану і бойових дій, усі формування, такі як Національна гвардія, державна прикордонна служба - усі мають бути передані під командування Головнокомандувача Збройних сил України. За його словами, це потрібно для того, щоб не було у нас підрозділів, які мають окремих командувачів, і для того, щоби зберігати принцип єдиного керівництва і керованості.

"Тому, я вважаю, що розмови і тенденції про створення приватних військових компаній - вони, як мінімум, є не на часі на сьогоднішній день. Вкладати гроші у приватний сектор в оборонку, у виробництво зброї, у багато інших речей і т.д., - це будь-ласка, це дуже потрібно, а от займатися такими небезпечними речами, я думаю, що це точно не на часі", - наголосив Мусієнко.

Створення Військових приватних компаній

У Верховній раді зареєстрували законопроект про міжнародні оборонні компанії в Україні. Ініціатором виступив народний депутат Сергій Гривко. Пропонується дозволити оборонним компаніям діяти закордоном, охороняючи об'єкти, людей чи території тих, чи інших держав. 

Майор ЗСУ, заступник командира Третьої штурмової бригади Максим Жорін оцінив ідею з можливим створенням приватних військових компаній в Україні. Коментуючи поданий в Раду законопроект, він назвав цю ідею "адекватною і своєчасною".

Вас також можуть зацікавити новини: